Fantomlopp av Burman på tredje sträckan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slutade sexa i stafetten över 4x7,5 km i Lillehammer. Det stora utropstecknet för Sverige stod Jens Burman för som gjorde ett fantomlopp på sin tredjesträcka där han tog in nästan en halvminut på täten.

– Jag skulle fan inte släppa, säger Burman.

Ryssland 2 vann före förstalaget efter att Sergej Ustiugov överraskande avslutat i andralaget. Det var mycket rött i målfållan eftersom de båda norska lagen var trea och fyra.

Oprövade Axel Ekström från Mora åkte in som sexa 26,9 sekunder efter täten efter ett bra lopp.

– Jag följde den plan jag hade och är nöjd med insatsen. Det var tufft och jag fick bita i, säger Ekström.

Jens Burman gjorde ett storlopp på den tredje fristilssträckan. Han gick ut 29,3 sekunder efter Finland i täten men var ifatt efter ett par kilometer och fick sedan inte släggan utan kunde hänga med när tempot skruvades upp av OS-mästaren Simen Hegstad Krueger i Norge 2 och Sjur Röthe i Norge 1.

Sverige var i rygg på de norska lagen och luckan ner till fyran Ryssland var tiotalet sekunder vid växlingen till Axel Ekström på sträcka 4.

Rickardsson: ”Jag stumnade helt enkelt”

– Jag var lite efter och gick ut hårt och kontrollerat. Det gick inte så fort där framme. Jag blåkörde inte utan körde stort och lugnt. Jag grisade och körde det jag hade på slutet när jag var trött, jag skulle fan inte släppa, säger Burman till SVT Sport.

Björn Sandström gjorde en utmärkt förstasträcka och var trea efter Norges Pål Golberg och Rysslands Andrej Larkov. De hade fått en liten lucka bakåt.

På andra sträckan tätades det ihop i täten och upp till åtta lag var samlade. På slutet körde bland andra Finlands Iivo Niskanen och Norges Hans Christer Holund hårt och Daniel Rickardsson fick det kämpigt och tappade en halv minut till växlingen där Sverige växlade som sjua.

– Jag stumnade helt enkelt, när jag skulle dra på det där sista blev jag trött, sade Rickardsson.

ARKIV: Här brister Jacob Hård ut i gapskratt efter Burmans fusk

ARKIV: Jens Burman bjussar på livet bakom kulisserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.