Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Dahlqvist och Linn Svahn jublar i världscupen tidigare i vinter. Foto: Bildbyrån

Linn Svahn drömmer om svenskt medaljrekord: ”Guldchans på i princip varenda lopp – både dam och herr”

Uppdaterad
Publicerad

Nio medaljer. Så lyder det svenska medaljrekordet från hemma-VM i Falun 2015. Men nu tror Linn Svahn att längdlandslaget kan prestera ännu bättre.

– Jag tror att det är första gången vi har guldchans på i princip varenda lopp, både dam och herr, säger sprintstjärnan till SVT Sport.

Två guld, fyra silver och tre brons. Så stor blev den svenska medaljskörden på VM för åtta år sedan. Då hette guldhjältarna Charlotte Kalla och Johan Olsson.

Vilka som kniper gulden under Planica-VM återstår att se, men Linn Svahn tror på en ny svensk medaljfest.

När SVT Sport ber Svahn sätta en drömrubrik på mästerskapet kommer svaret snabbt:

– Äh, ”Svenskt medaljrekord i Planica”. Det hade varit fräckt!

”Guldchans på i princip varenda lopp”

Finns den möjligheten tror du?

– Jag tror det. Jag sa det nyss, att jag tror att det är första gången vi har guldchans på i princip varenda lopp, både dam och herr. I princip då. Det är ändå häftigt och känslan på truppen är riktigt bra, så det hade varit coolt.

Du väljer ändå en drömrubrik som handlar om hela truppen, inte bara Linn Svahn. Hur kommer det sig?

– Ja, men blir det medaljrekord då går det bra för alla. Då går det bra för mig, då går det bra för Jens, då går det bra för alla som står på det här fältet, stafetter ros i hamn. Det är det som är drömmen, framgång föder ju ändå framgång – klyschigt nog.

Burman: ”Det jag brinner för”

Jens Burman är mer försiktigt i sin medaljprognos. Men trots att han själv haft en tung vinter, med en 13:e plats i världscupen som främsta placering, har han fortfarande medalj som mål.

– Det är ju det jag brinner för. Bara för att det är gått lite knackigt här tidigare så kommer jag inte skrota de idéerna, då är det ingen idé att vara här. Jag vet att jag kan åka bra när jag har dagen, jag kommer fortfarande åka för medaljer, visst är det så.

Längd-VM 2023 i Planica: Tävlingsprogram och svenska truppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.