Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn är starkt kritisk mot IOK:s beslut att öppna för Ryssland i OS 2024. Foto: Bildbyrån

Linn Svahn och Ebba Andersson kritiserar IOK:s beslut

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att låta ryska och belarusiska idrottare tävla igen rör upp känslor.

Linn Svahn, 23, är en av flera som är kritisk till IOK:s besked.

– Jag tycker inte att det är rätt, säger hon till SVT Sport.

Under onsdagen kom Internationella olympiska kommittén (IOK) med beskedet att ryssar och belarusier kan komma att få delta i kommande OS under neutral flagg.

Beskedet rörde upp känslor i idrottsvärlden. Längdstjärnan Linn Svahn är en av flera som ställt sig kritisk till beslutet.

– Jag tycker det är ledsamt och frustrerande att vi gång efter gång behöver ha den här diskussionen när det pågår ett krig mellan Ryssland och Ukraina. Då tycker jag det är självklart att vi idrottare ska ha den makten att kunna säga ifrån. Jag står för det jag sagt hela tiden, jag vill inte att ryska idrottare ska vara på den här arenan just nu, säger Svahn till SVT Sport och fortsätter:

– Sen är det tragiskt att enskilda ryska idrottare kommer i kläm för ett beslut de själva inte tagit. Men ukrainska idrottare kommer också i kläm. Jag tycker inte att det är rätt. Jag tycker inte att vi ska behöva ha den här diskussionen. Så länge ett krig pågår ska den dörren vara stängd.

Står fast vid bojkottshotet

23-åriga Linn Svahn har tidigare pratat om att bojkotta VM ifall ryska idrottare får tävla igen. I nuläget är ryssar och belarusier portade från att delta i VM, men enligt Expressen kommer Fis se över förbudet efter IOK:s senaste besked. Linn Svahn står fast vid sitt bojkotthot.

– Ja, här och nu står jag för det. Hundra procent. Jag hoppas också att jag står för det om jag har en VM-start och att ryska idrottare välkomnas. Då hoppas jag att jag är så pass rakryggad att jag kan ta det beslutet. Men jag hoppas inte att det kommer till den punkten.

Ebba Andersson är en annan som reagerade när hon fick höra IOK:s besked.

– Jag blev förvånad att det kom upp på tapeten ännu en gång. Jag själv känner att det var ganska tydligt den ställning som togs under inledningen av säsongen och det känns inte som att det finns anledning att se annorlunda på det nu heller, säger Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.