Linn Svahn hade tackat nej till touren – om hon fått chansen. Foto: Bildbyrån

Linn Svahn: ”Vill inte vara en julstjärna”

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn, som vann sprinten i Davos, får inte köra Tour de Ski. Och hade succéåkaren fått chansen hade hon inte tackat ja.

– Jag vill inte vara en julstjärna som peakar före jul och som sedan skjuts ned, säger Linn Svahn till SVT.

I sin blott andra världscuptävling i karriären skrällde Linn Svahn, 20 år, och vann sprinten i Davos. I finalen besegrade hon Stina Nilsson, Jonna Sundling och Maiken Caspersen Falla. Att hon valdes bort i touren av landslagsledningen var inte förvånande för Svahn själv.

Läs mer här: Skrällen: 20-åriga Linn Svahn vann sprinten i Davos

– Tour de Ski är ett väldigt tufft upplägg med många tävlingar med få vilodagar. Det är även främst distanstävlingar och jag är som sagt ganska mycket bättre i sprint fortfarande. Eller jag skulle säga att jag är hästlängder bättre i sprint. Därför tog jag inte en plats i truppen och det är väl förståeligt, säger hon till SVT Sport.

Hade tackat nej

Linn Svahn berättar för SVT att hade hon fått chansen i Tour de Ski skulle hon ändå ha tackat nej.

– Eftersom jag tror det är mer hållbart för mig att få en träningsperiod hemma efter den resan jag gjort nu på tio dagar. Jag kommer sikta in mig på kommande tävlingar med sprinthelgen i Dresden. Jag vill inte vara en julstjärna som peakar före jul och som sedan skjuts ned. Jag vill hålla en stark form och bra nivå hela säsongen ut. Då vill jag inte skjuta mig själv i foten och ställa upp i Tour de Ski, säger Linn Svahn.

Hur ser du på touren i framtiden?

– Det är ett otroligt roligt och krävande koncept. Jag tänker att jag har en lång karriär framför mig och utvecklas jag fortsatt i den här takten blir det spännande köra Tour de Ski kommande år. Det är någonting som jag vill göra, men då vill jag ha förutsättningar att göra mig själv rättvis. Det har jag inte för tillfället och det är väldigt rimligt att jag inte åker. Jag är lite allt eller inget och vill verkligen utföra någonting jag påbörjat.

Hur tänker du på den galna backen i slutet av touren?

– Jag bor ju på Frösön (Östersund) och året jag kör Tour de Ski får jag väl åka upp och ned före frukosten (skratt). Nä, men det är en tuff utmaning och spännande att se hur jag står mig där framöver. För tillfället är ändå min största styrka att åka fort på kort tid och inte klättra uppför en brant backe med hur många höjdmeter som helst.

Svahn efter kraschen i helgen: ”Ingen minns en fegis” (15 december 2019)

Så avgörs Tour de Ski

Tour de Ski är en av skidsäsongens – och världscupens – höjdpunkter, speciellt i år då inget större mästerskap arrangeras.

Tävlingen pågår 28 december–5 januari, och avgörs inte på placeringar utan på totaltiden efter alla tourens lopp.

Världscupåkare prioriterar ibland Tour de Ski då tävlingen – dels med sina totala poäng men också på grund av antalet lopp – ger ovanligt många världscuppoäng. Samtidigt har många åkare valt bort tävlingen när det har funnits ett större mästerskap att satsa på samma säsong.

Touren består av sju etapper (både sprint och distans) och inleds i Lenzerheide i Schweiz och avslutas i Val di Fiemme i Italien.

Vinnaren av en Tour de Ski-etapp får 50 världscuppoäng – hälften så många som för en vanlig världscuptävling. Totalvinnaren i touren får 400 världscuppoäng, tvåan 320 poäng och trean 240 poäng.

2018–2019 var det norsk dominans i Tour de Ski. På damsidan vanns touren av Ingvild Flugstad Östberg (vars deltagande är osäkert, hälsoskäl har hittills stoppat henne från att tävla den här säsongen) och på herrsidan vann Johannes Hösflot Kläbo. Den norska truppen till touren tas ut efter helgens världscuptävlingar i Planica, Slovakien.

Senast en svensk åkare vann Tour de Ski var 2007–2008 då Charlotte Kalla segrade på damsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.