Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson och Maja Dahlqvist Foto: Bildbyrån

Maja Dahlqvist och Frida Karlsson kan återvända till landslaget – om kraven uppfylls: ”Krävs en ändring”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärntrion Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson lämnade landslaget förra våren. Nu kan de återvända – om vissa krav uppfylls. 

– Målet för mig är att vara med i ett fungerande landslag, där det funkar 100 procent, som jag alltid har drömt om att vara, säger Dahlqvist till SVT Sport.

Det var i maj förra våren som tre av Sveriges största skidstjärnor meddelade att de inte längre ville träna i landslagets regi. Istället skulle de satsa mot VM i Planica med ett eget upplägg.

– Jag är jättenöjd med mitt år, jag har väl gjort min starkaste säsong hittills. Sedan vet man ju inte hur det hade varit om jag hade varit i laget. Men jag har stått för det jag tror på och verkligen fått följa min egen väg och det är jag stolt över, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

”Målet är att vara med i ett fungerande landslag”

Men sedan en tid tillbaka för landslaget nu en dialog med trion, med förhoppningen att de ska återvända till blågult.

– Målet för mig är att vara med i ett fungerande landslag, där det funkar 100 procent, som jag alltid har drömt om att vara. Jag är nöjd att jag gjorde det jag gjorde och vågade göra det som jag själv tror på fullt ut. Samtidigt så hoppas jag att det blir en ändring och att vi är tillbaka i år, säger Maja Dahlqvist.

Vad krävs för att du ska komma tillbaka?

– Det krävs en ändring, och jag vet att det är uppe för diskussion nu vad vi tjejer tycker och vill. Så jag tror att det kommer bli bättre och att vi har en chans att påverka nu.

Vad är det ni vill påverka och ändra?

– Det är ganska komplicerat att stå och ta det här ändå, det tror jag vi får ta internt först. Men det är väl helheten på mycket bara.

Förhoppningen: ”Bästa möjliga landslaget i världen”

Inte heller Frida Karlsson vill gå in på exakt vilka krav trion vill få igenom.

– Vi har diskussioner, jag framför jättegärna hur jag vill att det ska vara i laget och påverkar det jag kan, säger hon.

Landslagschef Anders Byström menar att dialogen med utbrytarna är bra och att landslaget tagit till sig av deras feedback, men ännu återstår en del arbete.

– Det finns några saker vi ska slipa på i laget också som gör att det ska bli ännu mer attraktivt för dem att komma tillbaka, säger han.

– Vi vill ha det bästa möjliga landslaget i världen, och det har vi om alla är med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.