Linn Svahn och Maja Dahlqvist blev tvåa i lagsprinten. Foto: Bildbyrån.

Maja Dahlqvists svit bruten – Slovenien vann sprintstafetten

Uppdaterad
Publicerad

I går bröts Maja Dahlqvists förbannelse i individuell sprint.

I dag sprack hennes segersvit i sprintstafett.

Istället vann Slovenien dagens sprintstafett i Ulricehamn, före det svenska förstalaget med Dahlqvist och Linn Svahn.

– Det är ju tråkigt, alltså! Det är faaan, säger Dahlqvist.

Maja Dahlqvist har varit oslagbar i sprintstafett de senaste åren, och hade fem raka sådana segrar i världscupen, plus VM-guld 2019.

Men i dag, dagen efter att hon tog sin första individuella världscupseger i sprint efter elva pallplatser, bröts sviten.

”Inte bara att göra”

På upploppet var nämligen Sloveniens Anamrija Lampic starkare än Linn Svahn och gav segern till henne och Eva Urevc, 18 hundradelar före Sverige. Därmed förlorade Maja Dahlqvists sin första sprintstafett på fyra år.

– Det är ju tråkigt alltså! Det är faaan. Det ska till sju nya lopp, så det är ju inte bara att göra. Men jag tog ju min första individuella seger i går, så då kan jag ta att det blev en bruten ”streak”, säger Dahqlvist till SVT Sport.

”Jag som får ta all skit”

Lagkamraten Linn Svahn tog på sig förlusten.

– Det är jag som får ta all skit för det, Maja gjorde alla rätt, säger Svahn, som i går åkte ut redan i kvartsfinal efter ett fall.

– Jag är så himla besviken! För mig har det varit en skithelg. Men Lampic är skitstark i spurten, så det var välförtjänt. Men himla surt!

– Vii kanske skulle ha tagit ”Seger-Maja” på sista istället för mig, för hon kan ju spurta på den här banan.

”Bet inte riktigt”

SVT Sports expert Mathias Fredriksson blev aningen överraskad av resultatet.

– Det bet inte riktigt på upploppet. Man är van att hon (Linn) är helt överlägsen, men inte i dag, sade han, och konstaterade:

– Linn Svahn blev faktiskt nedspurtad på upploppet i dag.

– De gör allt rätt, det är bara Linn Svahns sista 100 som brukar vara snabbare, men jag tror att de kommer att rätta till det. Men Lampic gör det väldigt bra. Det är bara att gratulera.

Sveriges andralag, med Jonna Sundling och Hanna Falk, slutade femma. Hanna Falk skulle egentligen inte ha kört alls, men kom in som senare ersättare till lördagens sprinttvåa Johanna Hagström, som kände sig krasslig.

Resultat

1) Eva Urevc/Anamarija Lampic, Slovenien, 19.40,18, 2) Maja Dahlqvist/Linn Svahn, Sverige, +0,18, 3) Laurien Van Der Graaf/Nadine Fähndrich, Schweiz, +0,25, 4) Sadie Maubet Bjornsen/Jessie Diggins, USA, +0,31, 5) Jonna Sundling/Hanna Falk, Sverige, +1,26, 6) Katerina Razymova/Katerina Janatova, Tjeckien, +1,37, 7) Julie Myhre/Mathilde Myhrvold, Norge, +1,74, 8) Magni Smedaas/Kristin Austgulen Fosnaes, Norge, +27,03, 9) Anne Kyllönen/Katri Lylynpera, Finland, +1.00,73, 10) Bayani Jialin/Dinigeer Yilamujiang, Kina, +1.20,73.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.