Sundbys oro för sporten: ”Finns en krisfaktor”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby är orolig för att intresset för längdskidåkningen kommer att dala.
Det för att Norge, och till viss del även Sverige och Ryssland, dominerat i skidspåren.
– Tragiskt för internationell längdskidåkning, säger han till NRK.

Charlotte Kalla har redan sagt att hon inte ska åka Tour de Ski, likaså Ebba Andersson. Nu har även Therese Johaug flaggat för att hon kanske inte kommer till start.

– Det förvånar mig lite. Speciellt när vi vet att mycket i internationell längdskidåkning bygger på Tour de Ski och intresset för den tävlingen, säger Sundby till NRK.

Sundby var trea på 15 kilometer fristil i Davos. I damernas 10 kilometer blev det dubbelt norskt – Therese Johaug var etta och Ingvild Flugstad Östberg tvåa.

– Även om det är otroligt coolt att Kläbo har kommit fram som en ny stjärna, är det tragiskt för internationell längdskidåkning på grund av bredden. Vad gör vi när Dario (Cologna) slutar? Det finns en krisfaktor i internationell längdskidåkning, säger Sundby till NRK.

”Vi måste förstå”

Nu fruktar Sundby att den stora dominansen från de nordliga länderna kommer att påverka intresset för sporten. Därför önskar han att se nya stjärnor från länder som Tyskland och Frankrike.

– Vi saknar de europeiska länderna. Vi måste förstå att internationell längdskidåkning bygger på att de här länderna går bra. För det är där intresset finns, och det är där sponsorerna finns, säger han.

”Otrevlig trend”

Till VG påpekar Sundby att Petter Northug tog över efter skidåkare som Axel Teichmann och Tobias Angerer. Han menar att det var tyskarna som förde fram längdskidåkningen till den punkt då det var som mest pengar i sporten under det senaste decenniet.

– Sedan tog vi, eller Petter, över. Så det är en otrevlig trend att vi har dominerat så mycket som vi har gjort de senaste åren.

Till skillnad mot många andra åkare tycker Sundby att Tour de Ski ska prioriteras, om inte mer i alla fall lika mycket som VM i Seefeld.

– Jag förstår att det är individuella prioriteringar, men värderingen är att Tour de Ski är en viktig tävling för en idrott som, jag ska inte säga skakar, men i alla fall skakar lite. Vi insåg under säsongen att det ekonomiska berg vi står på inte är jättestort.

SVT:s expert Anders Blomquist håller med Sundby och lyfter fram Rysslands satsning på touren.

– Om de som åker bäst normalt inte är med i en sådan tävling så är det ett problem. Ryssland har en annan inställning och åker med absolut bästa lag. Sverige och Norge är väldigt försiktiga till att åka touren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer