Frida Karlsson tvåa trots dubbla fall

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson slutade tvåa i masstarten över 10 km fritt i Tour de Skis tredje etapp efter dubbla fall. Hon var först in på upploppet men Jessie Diggins smet förbi och kunde ta hem segern.

– Jag försökte bara ha fokus på mållinjen och det jag ska göra. Sedan gör hon en himla bra avslutning. Det var inte så mycket att göra, säger Karlsson till SVT Sport.

Desto gladare var Jessie Diggins, som nobbar alla intervjuer under touren förutom den korta som Fis gör med segraren direkt efter loppen.

– Det var extremt, det såg säkert inte snyggt ut, men det var häftigt att lyckas och jag låg så nära marken när jag kom på upploppet. Jag hade de bästa skidorna i hela världen, säger Diggins till Fis i TV6-sändningen efter en spurt utan stavar i Oberstdorf.

Tour de Ski

Karlsson var nära segern och visade styrka efter två incidenter där hon hade ett rent fall och en gång var nere med bägge händerna och tog emot sig i snön.

”Försökte behålla lugnet”

– Jag försökte ta mig fram på ett smidigt sätt och behålla lugnet. Jag försökte avancera på ett bra sätt och trycka i backarna. Jag tycker att jag hittar fram rätt bra och jag kunde vila i rygg på ledarna. Så jag sparade lite kraft till den sista biten. Jag tänkte bara försöka gå med och gå för det i sista backen, förklarar Karlsson, som kände att kroppen svarade, tankarna under det stökiga loppet.

Dragvilliga Ebba Andersson slutade fyra precis bakom ryskan Tatiana Sorina som var den som hade närkontakt med Karlsson bägge gångerna.

– Det var ett tufft och tajt lopp där det var viktigt att positionera sig. Bestämde mig för att hålla mig i täten för att försöka skapa lite på den här etappen. Det var inte samma fina känsla som i Lenzerheide. Jag hade önskat att det hade räckt lite längre, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Diggins tar över ledarvästen

I och med segern tar Diggins tillbaka ledarvästen i touren.

Strax före första varvningen, efter runt 2,5 km, föll Frida Karlsson i en kurva där hon trasslade in sig med skidorna och fastnade och föll ner till 16:e plats, dock bara åtta sekunder efter täten vid varvningen efter 3,3 km.

Karlsson var snabbt uppe i tätgruppen igen där Ebba Andersson var dragvillig. Vid en uppförsbacke med två kilometer kvar var Karlsson återigen iblandad i en incident och var nere med händerna innan hon tog sig upp och hängde på täten mot målet.

Vid 8,7 km ryckte Karlsson och hade en lucka ner mot stadion.

Det såg ut som om Karlsson skulle vinna men Diggins kom med högre fart och smet förbi och vann med en halv sekund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet