Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/Viaplay

Halfvarsson diskad efter jurybeslut – går miste om pallplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson hittade ett eget spår i backen upp mot upploppet och bärgade en tredjeplats i jaktstarten över 20 km – trodde han. Men han blev diskad en halvtimme senare efter att ha varit utanför banmarkeringen.

– Jag känner mig bestulen på en tredjeplats, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Strax efter målgången kallades Halfvarsson och två svenska ledare till juryrummet. Det handlade om att Halfvarsson var utanför banmarkeringen när han fick ett eget spår i den sista backen. Ärendet behandlades under en halvtimme och Halfvarsson diskades efter att även italienska ledare varit i juryrummet.

– Det var väldigt konstiga diskussioner och när jag gick ut ur juryrummet stod de och flinade där inne. Jag vet inte riktigt vad de håller på med, säger en tagen Halfvarsson.

Vilka var det som flinade?

– Det var någon tjej som jobbade där inne, vet inte vem hon är, säger Calle.

– Informationen kring ändringen hur de tänker kring granruskorna hade inte gått fram till mig. Ledarna hade fått den informationen men den hade inte nått fram till oss skidåkare, förklarar Halfvarsson.

”De ville väl hellre ha en italienare på pallen”

Hur ser du själv på hur du tog backen?

– Jag får gå en längre väg än de andra och tycker inte att jag drar någon fördel av det, säger Halfvarsson.

Tredjeplatsen går nu till Federico Pellegrino.

Hur snöpligt var det här?

– De ville väl hellre ha upp en italienare på pallen, säger Calle sammanbitet.

Halfvarsson hade vänsterskidan utanför banmarkeringen medan högerskidan var innanför.  Jurydiskussionen tog snabbt över efterspelet till tävlingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överlägsne Johannes Höstflot Kläbo uppfattade inte vad som hände bakom honom men kunde plocka upp en del information via tv-bilder.

– Jag hoppas för Calles skull att han får ett gult kort och att han är på pallen, sade Kläbo.

Byström: ”Hade räckt med ett gult”

Landslagschefen Anders Byström resonerar på liknande vis.

– Vi tycker det hade räckt med ett gult kort. Det är ledsamt att han missar pallen på något som han inte tjänar på. Han får ju gå en längre väg i backen, säger han till SVT Sport.

När det drog ihop sig i elljuset i Ruka var tio åkare samlade. Pål Golberg var den som matchade Kläbo bäst och blev tvåa.

William Poromaa var också bra positionerad och var femma i mål, något som blev en fjärdeplats efter Halfvarssons diskning.

Till resultaten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.