Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn och Fis-chefen Pierre Mignerey. Foto: BILDBYRÅN

Fis-chefen om svenska laget kan diskas: ”Jag har inget svar”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen skakade tre nya coronafall Tour de Ski. Två franska ledare har redan skickats hem sedan tidigare.

Internationella skidförbundet, Fis, bestämmer inte vad som händer efter ett fastställt covid-19-fall, om exempelvis hela det svenska laget kan diskas ifall Linn Svahns smitta bekräftas.

– Det är inte i händerna på Fis att avgöra utan det är de lokala myndigheterna som gör det. Vi står utanför den processen, säger längdchefen Pierre Mignerey till SVT Sport.

Stjärnan Linn Svahn, som vann de två första etapperna, är en av dem som i dag testats positivt. Dessutom har den finländska truppen två positiva fall. Alltså totalt fem kända fall under touren. Nu går man i väntans tider i den italienska byn.

– Det var inget speciellt, för det första är det antigentester och det behöver inte överensstämma med PCR-testet och vi väntar på det resultatet, säger längdchefen Pierre Mignerey, 48, som själv var aktiv i världscupen på 1990-talet.

Hur lång tid får man vänta på de resultaten?

– Förhoppningsvis redan i kväll eller allra senast i morgon förmiddag.

Vad gör ni i Fis i det här läget?

– Det är inte i händerna på Fis att avgöra utan det är de lokala myndigheterna som gör det. Vi står utanför den processen och kan inte besluta men vi blir givetvis informerade.

Har ni haft någon kontakt med det svenska laget efter det positiva fallet?

– Ja, självklart. Vi har inte pratat om något specifikt utan bara sett till att processen går enligt plan och att vi får de svar som är nödvändiga.

Italienska myndigheter beslutar i coronafrågan

Om det skulle visa sig att PCR-testet är positivt kan det svenska laget fortsätta tävlingen?

– Återigen är det ett svar för myndigheterna. Jag kan inte svara och har inget svar. Det är många faktorer som man måste ta hänsyn till. Vi får överlåta det beslutet till dem som har kompetensen, vilket betyder läkarna och folk på myndigheterna.

Touren hade två positiva fall med ledare i det franska laget och det laget är fortfarande med och tävlar. Hur tänkte ni där?

– Schweiziska myndigheter ansåg att de två personerna kunde åka tillbaka till Frankrike i egna bilar. Här i Italien är det andra ställningstaganden eftersom det är andra fall och alla fall är olika, säger Mignerey.

Fis hade ett omfattande hälsoprotokoll innan Tour de Ski. Är ni nöjda med det arbetet eller går det att förbättra ytterligare?

– Det finns alltid utrymme för förbättringar. Men sett till helheten tycker jag att det gått bra och att det varit en smidig process. Vi har ett omfattande testningsarbete och det har inte varit helt lätt att organisera men som helhet är vi nöjda.

Kommer ni att vidta ytterligare åtgärder?

– Vi tog det beslutet för en månad sedan och vi följer den planen, avslutar Mignerey.

SE MER: Landslagsläkaren om att Svahn testats positivt för covid-19

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn testad positivt för corona. Foto: BILDBYRÅN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer