Foto: Bildbyrån

Moa Lundgrens skräll på terräng-SM – tog karriärens första SM-medalj

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara de norska skidåkarna som imponerar i löpning. Svenska sprintspecialisten Moa Lundgren skrällde rejält när hon tog sin första individuella SM-medalj under terräng-SM. Och precis som Therese Johaug håller Lundgren nu dörren öppen för en fortsatt löpkarriär.

– Jag älskar att tävla, så fort jag får chansen ställer jag upp, säger 21-åringen till SVT Sport.

Sprintspecialisten Moa Lundgren är en av Sveriges mest lovande längdskidåkare. Men hon är inte bara snabb på snö. När terräng-SM i Umeå avslutades med 10 kilometer under söndagen tog IFK Umeå-åkaren sin första individuella SM-medalj när hon sprang in på en silverplats.

– Det känns väldigt stort, säger Moa Lundgren till SVT Sport.

”Hon som vann har ju sprungit Finnkampen”

– Jag hade väldigt dålig koll på vilka jag mötte och hur de har sprungit, men hon som vann har ju sprungit Finnkampen och vunnit fick jag veta efteråt. Men det var skönt att ställa upp och inte ha så förutfattade meningar.

Lundgren öppnade hårt och drog de fyra första kilometerna, trots att taktiken var en helt annan.

– Pappa sa att han tänkte att det var bra att inte öppna sådär stenhårt, det var kanske inte väder för att ligga och dra. Då kan det ju vara bra att spara på sig. Men när jag väl fick en lucka med hon som vann, då var varje meter jag fick viktig.

Lundgren sprang till slut i mål åtta sekunder efter segraren från Hälle IF, Samrawit Mengsteab. Nu hoppas Lundgren att löpningen ska ha effekt även i skidspåret.

– Om jag klarar det här kanske jag klarar att åka ännu lite fortare sista loppet på sprintarna. Antingen ska jag åka tre minuter eller tremilar, den här mellandistansen har varit lite jobbig för mig, jag har inte orkat hålla samma fart under 20 minuters tid.

– Jag hoppas att jag kan föra över det här på längdskidor.

Sugen på mer löpning – precis som Johaug

Moa Lundgren är inte den enda skidåkare som imponerat i löpning den senaste tiden. I augusti blev Therese Johaug norsk mästare på 10 000 m på bana. I helgen vann hon sexkilometersloppet under NM i terränglöpning i överlägsen stil, nästan en halv minut före tvåan.

Therese Johaug har ju hintat om att hon är sugen på EM nästa år, tänker du i liknande banor?

– Jag älskar att tävla, så fort jag får chansen ställer jag upp och tävlar. Sedan tycker jag att det är en bra träningsform. Det är inte så svårt att få mig att tävla.

Så om Karin Torneklint från friidrottsförbundet ringer...?

– Passar det in är jag inte sen att svara ja. Det svåra är att man måste välja, skidsäsongen går först sedan får man ta det när det passar. Jag kan inte lova en fullskalig satsning, dem får det de får.

”U23 väldigt lockande”

Moa Lundgren, som ingår i utvecklingslandslaget, debuterade i världscupen 2018, hennes främsta placering är sjundeplatsen Faluns sprint förra säsongen. Dessutom vann hon sprintguld i U23-VM i Lathis 2019.

Målet för den här säsongen är först och främst att åka bra i Sverigepremiären i Gällivare i slutet på november, för att på så sätt få chansen i världscupen.

– Och eftersom det inte är något mästerskapsår är U23 väldigt lockande. Det är en lång säsong, det blir spännande att se hur man pallar med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.