Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Mordhotades när han satte dit sina landsmän

Uppdaterad
Publicerad

Det är februari 2001 och skid-VM i Lahtis skakas av den största dopningsskandalen i skidsportens historia. Bakom det systematiska fuskandet står framstående finska åkare, tränare och läkare.

I ”P3 Dokumentär: Dopningsskandalen i Lahtis” berättar Per Elofsson om hur skandalen bidrog till att han slutade i förtid och den finske antidopningschefen Harri Syväsalmi talar ut om hur han mordhotades när han gick efter sina fuskande landsmän.

Skid-VM i Lahtis, en finsk folkfest med skyhöga förväntningar på hemmanationen, börjar plötsligt kantas av mystiska omständigheter. En finsk åkare som nyss tävlat blir hastigt sjuk, en stav bryts av utom räckhåll för tv-kamerorna och i bastun skrivs ett hemligt kontrakt för att försöka komma undan ansvar.

– De trodde att det inte gick att upptäcka. Men så plötsligt får de veta att de har fått helt felaktig information, dopningsjägarna kan visst upptäcka det här, berättar Jacob Hård som följde händelserna på plats som SVT:s kommentator.

Per Elofsson medverkar också i dokumentären. Elofsson befinner sig mitt i händelsernas centrum under VM i Lahtis.

– Det var killar som jag hade en trevlig gemenskap med. Men som bevisligen höll på med ett helt annat spel bakom allas ryggar.

”Tappar tron på sporten”

I P3 Dokumentär berättar Per Elofsson vad de dopade finska skidåkarna sa till honom i Lahtis – detaljer som inte är kända sedan tidigare.

Att möta dopade åkare i mästerskap ska bidra till att Per Elofssons karriär slutar i förtid. Året efter Lahtis-VM, under OS i Salt Lake City 2002, kör han slut på sin kropp i sina försök att slå den bloddopade Johann Mühlegg.

– Då tappar man ju tron på sporten. Är det värt att lägga ner tusentals timmar och hela sin själ i det här när man inte får tävla på samma villkor, säger Per Elofsson.

Med hjälp av landslagets läkare injiceras de finska åkarna med preparat som ska dölja alla spår av dopning, och se till att de får komma till start i loppen under skid-VM i Lahtis.

– Hur läkare kan vara inblandade i något sådant är osannolikt. Och idrottsmännen måste ju ha insett att de var utsatta för närmast livsfarliga experiment, säger Arne Ljungqvist, dopningsexpert och professor i medicin.

Avslöjades en efter en

Antidopningsorganisationen Wadas tidigare generalsekreterarare Harri Syväsalmi spelade en nyckelroll i att sätta dit de finska skidåkarna. Harri Syväsalmi beskriver i P3 Dokumentär hur Wada lurade de finska ledarna genom att tidigarelägga ett dopningstest på hela laget. På så vis lyckades man sätta dit de sex dopade åkarna. Efter det fick Syväsalmi motta kritik och mordhot för att han satt dit ”sina egna”.

En efter en avslöjas åkarna i det finska landslaget, inför sin egen hemmapublik. Men det dröjer ytterligare tio år innan hela sanningen om händelserna i Lahtis kommer fram.

P3 Dokumentär: ”Dopningsskandalen i Lahtis” hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.