Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alvar Myhlback hyllas av Petter Northug.

Alvar Myhlback vann och hyllas av mentorn Northug

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Alvar Myhlback vann Alliansloppet över 15 km rullskidor i Trollhättan. Han körde med Calle Halfvarsson under loppet och hyllades av mentorn Petter Northug efteråt.

– Vill han fråga mig om något är jag tillgänglig 24/7, säger Northug till TV4.

– Det kändes bra genom hela loppet och skönt att få revansch för gårdagen, jag kände att kroppen att kroppen var superbra redan i går och skönt att få ut lite resultat av det, säger Myhlback, som under gårdagen bröt en stav, med Northug bredvid sig.

Senast de körde 15 km individuellt fick Myhlback stryk ganska ordentligt och det var skönt för Myhlback att få revansch på den gamle mästaren som hunnit bli 37 år. Northug var 1.04 efter den unge svensken som han är tydligt förtjust i.

– 1.04 efter en coming star är jag är väldigt nöjd med, säger Northug innan han hyllar Myhlback.

”Känner igen mig själv” 

Northug tycker att Myhlbacks seger är välförtjänt efter ett imponerande lopp av Myhlback som han menar har höjt sin nivå i sommar. Northug uppskattar att Myhlback är offensiv och lyfter fram tydliga egenskaper hos svensken.

Vad är det som Alvar har?

– Han är ung och otroligt offensiv, något jag känner igen mig själv då jag var i hans ålder. Han klarar av skejt på en så tuff bana och det såg vi även i Trondheim förra helgen när han hängde med kapacitetsåkare som Didrik Tönset och Simen Hegstad Krüger. Det kommer att bli otroligt spännande att följa Alvar och det är en ära att få stå här bredvid honom efter att ha fått tävla mot honom, en ung kille som har framtiden för sig, säger Northug.

– Det verkar som om Alvar har kontroll på allting men vill han fråga mig om något är jag tillgänglig 24/7.

Den unge och den erfarne trivs ihop och ser framtiden an.

– Jag fick riktigt bra tips inför loppet i Trondhiem förra helgen och det är väl ingen skidåkare som åkt så många lopp som honom och han är en jag lyssnar på och vi brukar dela idéer. Det vi som är framtiden och måste hålla ihop, skämtar Myhlback.

1) Alvar Myhlback, Lager 157, 33.42,2

2) Håvard Solås Taugböl, Lillehammer, +15,2

3) Andrew Musgrave, Aker Daehlie, 16,2

4) Calle Halfvarsson, IFK Mora, 28,0

5) Max Novak, Aker Daehlie, 45,8

10) Petter Northug, Team Janteloppet, 1.04,1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.