Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se rysaravslutningen när Jenssen ryckte från Anger i stafetten Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Norge vann längdstafetten i Gällivare – Sverige tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Fram och tillbaka flera gånger.

Men till slut var det Norge som gjorde det slutliga vinstrycket med en kilometer kvar som gav vinsten i 30 km stafetten i Gällivare.

– Jag försökte vara Northug, säger segerorganisatören Jan Thomas Jenssen till Viaplay.

Se när Norge ryckte i stafetten i spelaren här ovan.

Svensk ledning ut på sista sträckan för Edvin Anger. Men efter det första varvet av två var det helt jämnt mellan Anger och norske Jan Thomas Jenssen och det kändes upplagt för ett spurtavgörande.

Jenssen gjorde dock ett ryck med knappa kilometern kvar och då orkade inte Edvin Anger hänga med.

Storfavoriten Norge vann därmed stafetten, om än oväntat länge pressat av Sverige. Men differensen i mål var över 17 sekunder till slut.

– Min förebild är Northug – jag försökte vara honom i dag och jag tycker att jag gjorde det ganska bra, säger Jenssen till Viaplay.

– Man vill alltid mer, speciellt när grabbarna ger mig ett sådant utgångsläge som nästan är så optimalt det kan bli. Men Jenssen är stark och jag får slita lite och släppa, tyvärr, säger Edvin Anger till SVT Sport.

”Inga problem att hänga med”

Både Calle Halfvarsson och Leo Johansson stod för starka insatser som hängde med och kunde ta sig förbi när norrmännen försökte göra sina segerryck i andra och tredje sträckan.

– Jag hade inga problem med att hänga med, så det var skönt. Jag måste verkligen berömma vallateamet idag, vi hade jättebra skidor, säger Calle Halfvarsson till SVT Sport.

Jättesträcka av doldisen

Framför allt Leo Johansson imponerade när han hämtade upp nästan åtta sekunder på Simen Hegstad Krüger i slutet av tredjesträckan och såg till att Sverige var i ledning när Edvin Anger gick ut på sista sträckan.

– Men shit vad han åker, galet alltså. Helt otroligt, det är coolt att se, säger Halfvarsson om Leo Johanssons insats.

Det svenska andralaget, där Alvar Myhlback deltog, kom på sjunde plats efter att Björn Sandström ramlat under andra sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.