Helene Fossesholm. Foto: TT/NTB

Norska längdtalangen tillbaka efter nio månaders frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Nio månaders vila fick räcka.

På söndag gör den norska längdtalangen Helene Fossesholm, 21, comeback.

– Det blir ovant med ett startnummer på bröstet igen. Jag har ju inte haft det sedan OS i Peking. Jag är spänd, men inte nervös, säger Fosseholm till TV2.

Det var strax efter OS i Peking som Helene Fossesholm meddelade att hon skulle ta en paus. För hård höghöjdsträning och ett tufft tävlingsschema hade tagit ut sin rätt.

– Jag tycker att hon pressade sig för hårt i somras och höstas. Formen åkte sedan jojo. Det är dags för henne att ta en andningspaus. Helene kommer att ta en lång paus för att låta hennes kropp återhämta sig helt, sedan får vi se när hon är redo att påbörja sin försäsong, sa hennes tränare Geir Andre Rogn till sajten Ski-Nordique då.

Nu, knappt nio månader senare, är 21-åringen redo för en återkomst. Den senaste veckan har hon tillbringat med det norska herrlandslaget i finska Muonio och på tisdag är det dags för tävlingscomeback.

– Det är alltid speciellt med det första loppet, det blir lite extra nerver så det är skönt att få det överstökat innan premiären i Beitostölen. Det ska bli skönt att komma igång igen, säger Fossesholm till TV2.

Säsongens stora målsättning är VM i Planica.

– Jag är inte i toppform, men ska väl inte heller vara det nu. Jag upplever att kroppen svarar bra intervaller. Jag känner igen Helene! Men jag har tänkt att skynda långsamt, målet är att komma med till VM i Planica i slutet av februari.

Fossesholm fick hjälpas från banan efter loppet (5 dec 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.