Ingvild Flugstad Östberg och Therese Johaug vid ett läger i Holmenkollen förra året. Foto: TT

Norska planen för att skydda Östberg från bakslag

Uppdaterad
Publicerad

Ingvild Flugstad Östberg fick plats i den norska landslagstruppen trots att hon inte tävlade förra säsongen på grund av hälso- och skadebesvär. Men det finns en oro hos landslagsledningen.

– Det finns en risk för nya skador, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen.

Vid VM 2019 i Seefeld, Österrike, tog 30-åriga Östberg fem medaljer. Precis innan säsongen skulle dra igång i höstas stoppades Östberg på grund av hälsoproblem då näringsintaget var för lågt.

– Det har gått så bra för henne (på träning) att det inte finns någon tvekan om att hon skulle få en plats i landslaget. Men det finns ett men. Risken för nya skador finns där, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen till norska Dagbladet.

Flera stressfrakurer i hälen

Innan hälsoproblemet åkte Östberg på flera stressfrakturer i hälen, något som inleddes våren 2020 och var så allvarligt att hon fruktade att karriären kunde vara över. Med den historiken är Iversen medveten om att det gäller att skynda långsamt med Östberg som inte kommer att vara med på alla läger före sommaruppehållet.

Efter sommaren räknar Iversen med att Östberg kan delta i landslagssamlingarna fullt ut.

– Jag tror att hon kommer att vara med på det mesta och sedan vara med och kämpa om medaljer i OS, säger Iversen som tidigare berättat att Östberg inte tappat något fysiskt.

Hon kan springa normalt och har inga problem att åka skidor.

KLIPP: Ingvild Flugstad Östberg: ”Saker kunde ha gjorts annorlunda...” (31 juli 2020)

Norska damtruppen 2021-22:

Therese Johaug

Maiken Caspersen Falla

Ingvild Flugstad Östberg

Helene Marie Fossesholm

Heidi Weng

Tiril Udnes Weng

Lotta Udnes Weng

Anna Svendsen

Ane Appelkvist Stenseth

Mathilde Myhrvold

Anne Kjersti Kalvå

Medan de norska herrarna har ett sprint- och ett distanslag har damerna ett samlat lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.