Uppmaningen: Tänk efter innan ni publicerar i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Det norska skidförbundet uppmanar sina åkare att tänka efter innan de visar sina kroppar på sociala medier. Det för att unga inte ska influeras och tro att de ska behöva se ut som elitidrottarna.

– Vi har bett våra topputövare att göra ett medvetet val med tanke på att de är förebilder för en del yngre utövare, säger Brit Baldishol, utvecklingchef på norska skidförbundet.

SVT Sport kunde i söndags rapportera att den norska professorn Jorunn Sundgot-Borgen slår larm om att ätstörningar ökar hos unga längdskidåkare.

– Det har aldrig varit så här illa som det är nu, säger hon till SVT Sport.

Nu säger Brit Baldishol att det finns direktiv för hur de norska åkarna ska bete sig på sociala medier för att undvika att ge unga skidåkare en felaktig bild av vad som krävs för att bli en elitåkare.

– Det är viktigt att våra åkare vet vad det är för skillnad mellan en ung skidåkare och en åkare på elitnivå som tävlat i många år. En utövare som varit aktiv i 20 år ska ha en kropp som är annorlunda än en 16-årings, säger hon.

Ansvar ligger på åkarna

Baldishol säger även att det finns ett ansvar hos dagens elit.

– Vi menar att våra toppåkare har ett ansvar. Vi har i flera sammanhang gått igenom vilka förebilder de ska vara. Det är inte bara kroppar, utan många andra områden som många ser upp till dem.

Två av norsk skidåknings största profiler just nu, Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo, har enligt Baldishol blivit bättre på just det.

– De har blivit bättre. Men det är klart att om du är ute och tränar och det är varmt så är det inte lätt att ha på sig mycket kläder. Men vi ser ju, främst i sociala medier, att de tänker mer på det nu.

Hälsotest för de som ska tävla internationellt

Norska skidförbundet har infört ett hälsotest som ett krav inför internationella tävlingar.

– Det är något vi tycker är bra för att få mer översikt över de åkare vi har inom räckhåll. Vi har sagt att hälsan går före prestation, och det gäller alla nivåer. De som inte klarar det får sedan hjälp av en läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.