Therese Johaugs nominering till hederspriset splittrar idrotts-Norge, även om hon har full backning av sitt eget skidförbund. Foto: TT

Kritik mot att Johaug nomineras till hederspris

Uppdaterad
Publicerad

Det norska skidförbundet får stark kritik för att ha nominerat Therese Johaug till en av norsk idrotts mest prestigefulla utmärkelser: Egebergs hederspris.
– Hon är dömd för dopning, därför kan hon inte få det, säger NRK:s Jan Petter Saltvedt.

Det norska skidförbundet skickade in sin nominering direkt efter säsongen. Priset, som gäller för prestationer 2019, skulle delats ut under våren men på grund av coronapandemin har det skjutitis upp till höst. 

– Ja, det godkändes av styrelsen i mars i år, bekräftar norske skidförbundets presschef Gro Eide för norska TV2. Övriga nominerade kandidater är inte offentliggjorda.

Priset har delats ut sedan 1919 och är tidsmässigt och prestigemässigt jämförbart med Svenska Dagbladets bragdguld. I statuterna står det att priset ska delas ut till en aktiv ”som bidragit till att främja allsidig idrott och ska tilldelas en idrottsman eller kvinna som stått för framstående prestationer i en idrott och utmärkt sig i en annan.”

Johaug tog tre VM-guld i längskidor i Seefeld vintern 2019 och vann senare under sommaren och hösten norska mästerskapen på 10000 meter och i terränglöpning. Meritmässigt är det knappat någon som kan ställa sig före Johaug i ledet över tänkbara kandidater.

Men det finns en formulering som är minst lika viktig: ”Kandidaten ska vara en förebild för idrottens grundvärderingar.”

Avstängd för dopning i 18 månader

Även om dopning inte fanns när priset instiftades för 101 år sedan anser flera ledande norska idrottsprofiler att den formuleringen måste tolkas i dagens kontext. Där är det Johaugs dopningsavstängning som ligger i fatet. Stjärnan dömdes till 18 månaders avstängning och missade bland annat OS i Pyeongchang 2018. Sedan comebacken i november 2018 har hon dominerat sporten fullständigt.

– Det finns en övergripande bedömning i förhållande till de kriterier som ligger till grund för nomineringen. Vi är medvetna om att någon skulle kunna peka på avstängningen. I bägge domstolsförhandlingarna anges det tydligt att det skedde av misstag. Vi tror att Therese är en mycket bra kandidat för Egebergs hederspris, främst för sina prestationer, men också för hennes engagemang i flera ideella organisationer, motiverar det norska skidförbundets ordförande Erik Röste för norska TV2.

Det håller inte NRK:s kommentator med om:

”Johaug bröt mot de objektiva kriterierna, inte bara dem som idrotten fastställt, utan dem som idrotten måste ha som ett effektivt skydd i sin kamp mot fuskare, uppsåtliga eller ouppsåtliga. Därför fick Johaug en av de hårdaste dopingrelaterade påföljderna som en norsk utövare har tilldelats. Det gör henne inte till en fuskare eller en person som dopar sig – men ändå till någon som är dömd för dopning. Därför kan hon inte få Egebergs hederspris”, skriver NRK:s  Jan Petter Saltvedt.

ARKIV: Här spurtar Frida Karlsson ner Johaug i Norge (15 april):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer