Maiken Caspersen Falla. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norska sprintstjärnans osäkerhet – funderade på att lägga av

Uppdaterad
Publicerad

Norges sprintess Maiken Caspersen Falla tog silver på VM, men förutom det hade hon en tuff säsong.  

Under våren fanns funderingar på om det var värt att fortsätta.  

– Det var kanske fyra-fem dagar som var bra, resten var tunga, säger Caspersen Falla i en intervju med NRK.  

En höst fylld av problem med luftvägarna och sjukdomar gav henne sämsta möjliga start och 31-åringen fick en berg- och dalbana till säsong.

Bortsett från VM tycktes inte Maiken Caspersen Falla få det att klaffa och hon uppger att det kändes tungt under nästan hela säsongen.  

– När man ska räkna upp efter säsongen så sitter man där och kommer ihåg vad som var dåligt också. Och satt lite med känslan om det var värt det längre, säger Caspersen Falla till NRK.

”På bekostnad av något”

När våren kom var det dags för den rutinerade landslagsåkaren att ta ett beslut inför framtiden.  

– När man har varit med i landslaget i 10 eller 11 år och så plötsligt börjar kroppen fungera dåligt... Man uppskattar andra saker i livet än skidåkning. Och när man inte kan göra det för att man är så trött på att åka skidor går det på bekostnad av något, säger hon. 

Men glädjen till sporten och den positiva känslan när allt klaffar fick henne att ta beslutet att fortsätta en säsong till.

– Men jag sa i alla fall att vi måste komma med en smart plan för jag vill inte hamna där jag var i höstas, säger Caspersen Falla.

Nya träningsplanen

Hon har tillsammans med sina tränare tagit fram en plan inför säsongen och framförallt OS. Den går ut på att hon ska köra färre, men betydligt hårdare pass.

Hennes tränare Ole Morten Iversen tror att Caspersen Falla kan lyckas bra i flera sprintlopp i vinter.

– Men nackdelen är att hon känner att hon inte riktigt är på hugget. Formen är inte som för några år sedan. Träningsarbetet hon har gjort är tillräckligt bra för att gå många bra sprintlopp inför vintern. Men inte säsongsstarten, hon behöver några tävlingar, säger Iversen.

Sikte på OS

Caspersen Falla riktar nu in sig på att komma till start de fyra första helgerna av säsongen. På så sätt får hon en chans att komma i form och framförallt en chans att kvala in till OS. Något hon hoppas på, men inte tar förgivet.

– Det är många som bara tror att det bara är att gå och få de platserna, men det är en kamp, ​​det är många tjejer i laget här som slutar sina jobb varje dag, varje timme för att tas ut i det laget, så det gör jag inte vill ta det för givet, säger Caspersen Falla.

MER LÄNGDSKIDOR: Frida Karlsson om att stanna hemma: ”Vill få högre kvalitet” (28/10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.