Frida Karlsson. Foto: TT

Frida Karlsson om norska stjärnan: ”Hon är inte bäst på något”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en fin start på säsongen leder Tiril Udnes Weng världscupen. Frida Karlsson är imponerad av sin konkurrent och håller henne som favorit.

– Hon är inte bäst på något, men bra på allt, säger Frida Karlsson till VG.

Norska stjärnan Tiril Udnes Weng, 26, har varit det stora utropstecknet på damsidan såhär långt och leder världscupen före Frida Karlsson. Samtidigt har svenska profiler riktat kritik mot det nya poängsystemet som införts av internationella skidförbundet, Fis, för att åkarna ska ställa upp i så många lopp som möjligt för att ha en chans att vinna den totala världscupen.

– Hon är favorit. Hon kommer att åka många lopp och det nya poängsystemet gör att man inte får så mycket för att vara bäst, säger den svenske landslagschefen Anders Byström enligt norska VG.

50 första får poäng

Det nya poängsystemet innebär att de 50 bästa åkarna i varje lopp får poäng istället för de 30 bästa. De fem bästa får 100, 95, 90, 85 och 80 – en stor skillnad mot 100, 80, 60, 50 respektive 45 poäng som det varit tidigare.

Tiril Udnes Weng tror att det blir en svår kamp om slutsegern i världscupen och tar Anders Byströms ord med ro.

– Nu sätter han press på mig för att psyka mig. Jag är en av flera som kan kämpa om seger. Men det är många andra som också vill vinna. Det kommer att bli tufft, säger Tiril Udnes Weng till VG.

I helgens tävlingar i Davos kan Tiril Udnes Weng dryga ut ledningen ytterligare då Frida Karlsson avstår tävlingen för att fokusera på Tour de Ski. Även Frida Karlsson har Tiril Udnes Weng som favorit.

– Hon är inte bäst på något, men bra på allt. Hon är näst bäst på allt. Tiril har gått svinbra i år. Hon har tagit steg och leder välförtjänt, säger Frida Karlsson till VG.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson trea – men skippade prispallen: ”Väldigt kallt” Foto: Bildbyrån

Ställningen i världscupen

1. Tiril Undes Weng, Norge: 690 poäng

2. Frida Karlsson, Sverige: 588

3. Jessie Diggins, USA: 538

4. Katharina Hennig, Tyskland: 492

5. Maja Dahlqivst, Sverige: 478

6. Krista Pärmäkoski, Finland: 470

7. Victoria Carl, Tyskland: 450

8. Kerttu Niskanen, Finland: 424

9. Anne Kjersti Kalvå, Norge: 412

10. Ebba Andersson, Sverige: 394

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.