Helene Marie Fossesholm och Linn Svahn. Foto: Bildbyrån

Norska stjärnskottet om en VM-duell med Svahn: ”Kan bli en hård kamp”

Uppdaterad
Publicerad

Medan Linn Svahn vann tre etapper på Tour de Ski fick de norska åkarna följa tävlingen på tv från hemmaplan.

Stjärnskottet Helene Marie Fossesholm har deklarerat att hon kan ta en sistasträcka i VM-stafetten:

– Det kan bli en hård kamp, säger Fossesholm som får intern konkurrens om att ta sistasträckan. Även Heidi Weng är sugen på den. 

Med Tour de Ski avklarad är det stora fokuset inriktat på VM i Oberstsdorf, Tyskland. Den 4 mars avgörs stafetten 4x5 km. I Linn Svahn har Sverige redan hittat den ideala avslutaren som kan ta vid där Stina Nilsson avslutade med VM-guld i Seefeld 2019.

Therese Johaug, som blev nedspurtad av Nilsson för två år sedan, har avsagt sig att köra den sista sträckan och passar på att lyfta fram Sverige som favorit i stafetten:

– Vi har ett starkt lag men det är Sverige som är favorit även om vi ska bjuda på hårt motstånd, säger Johaug till NRK.

Med världens bästa Johaug borta i resonemanget, även om mycket tjuv- och rackarspel kan inträffa fram till den 4 mars, har 19-åriga Fossesholm anmält sitt intresse för den sista sträckan i vad som kommer att bli hennes VM-debut.

”Kommer att ha bra självförtroende på en sistasträcka”

NRK: Då får du troligen möta Linn Svahn?

– Vi har båda våra starka sidor. Hon är snabb och jag är uthållig. Det kan bli en hård kamp. Jag kommer att ha bra självförtroende på en sistasträcka, säger Fossesholm.

Fossesholm utvecklar sina tankar:

– Men jag är inte rädd även om jag inte är säker heller. Om vi går ut samtidigt tror jag att vi bägge fruktar varandra. Vi har respekt för varandra, säger Fossesholm.

Fjärde åkare saknas i norskt stafettlag

Även Heidi Weng har anmält intresse för att åka den sista sträckan.

– Jag tackar inte nej till den om jag är i bra form. Jag kan ta den och ska nog klara det bra, säger Weng och funderar också över ett möte med Svahn.

– Det tror jag skulle vara häftigt. Det är i skejt och det tror jag blir bra, säger Weng, som tror att hon är starkare än Fossesholm i den interna norska kampen.

– Jag tror att jag skulle slå henne, säger Weng leende om sin norska lagkamrat.

Det återstår ett par tävlingshelger innan det norska VM-laget, har inte tävlat i världscupen sedan premiären i Ruka i november, tas ut men i nuläget anses Johaug, Weng och Fossesholm givna i ett kommande stafettlag. Om den fjärde platsen nämns ett halvdussin personer.

KLIPP: Se det bästa från Tour de Ski

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se det bästa från Tour de Ski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer