Helene Marie Fossesholm under ett träningspass i början av juni i Oslo. Foto: BILDBYRÅN

Norska talangen Fossesholms udda val – vägrar pulsband när hon tränar

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga längdtalangen Helene Marie Fossesholm lyftes upp i norska seniorlandslaget i början på juni.

Hon följer gärna i Therese Johaugs skidspår – men går fortfarande sin egen väg.

På barmarksträningen i Oslo är hon den enda som tränar utan pulsband.

– Jag har aldrig gjort det och känner inget behov av det. Jag tror att det är viktigt att lära känna sin kropp ordentligt, säger Fossesholm till NRK.

Helene Marie Fossesholm skapade rubriker i fjol då det blev känt för allmänheten att hon fått dispens för att ha tagit tillväxthormon. Nu är hon på plats i Oslo för barmarksträning med norska seniorlandslaget – och talangen sticker ut även där.

När det är dags för dagens fyspass och intensitetsträning är Fosseholm den enda som inte använder pulsband – trots att pulsen ska ligga mellan 82,5 till 87,5 procent av maxpulsen. Åkarna ska köra fem varv i Holmenkollens rullskidspår.

– Jag har aldrig gjort det och känner inget behov av det. Jag tror att det är viktigt att lära känna sin kropp ordentligt. Jag har inte tränat på det här sättet så mycket tidigare, jag har bara försökt hålla ett så jämnt tempo som möjligt, säger Fossesholm till NRK och fortsätter:

– Men när jag är i mål finns det inte mycket ork kvar.

Landslagstränaren Ole Morten Iversen ser inga problem med att den unga talangen går emot strömmen.

– Jag upplever att hon utför träningen lika fint som de andra, men mer på känsla, säger han och tillägger att det är viktigt att inte ta ut sig för mycket.

– Du ska inte vara så trött att du måste kasta dig i gräset när du kommer i mål.

ARKIV: Här är Norges nya profil – 19-åringen som redan skapat rubriker:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.