Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emilie Fleten var överlägsen i Ski Classics. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Norskan Emilie Fleten överlägsen i Ski Classics: ”Ett krig i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Norskan Emilie Fleten gjorde Ski Classics-loppet över 60 km i Orsa Grönklitt till en solouppvisning.

– Jag tänkte att jag skulle köra hårt i starten och få sprintpoäng och då fick jag ett par sekunder och då fick jag göra en avvägning om jag skulle gå för det eller inte. Jag gick för det men tänkte flera gånger: ”Varför vill du plåga dig själv så här?” säger Fleten till SVT Sport.

Hon var orolig under loppet trots att ledningen var stabil på dryga minuten och kunde först på slutet känna att segern var under kontroll.

Ski Classics

– Det var ett krig i huvudet hela tiden men jag kände att avståndet vid sista backen var stort. Det var skönt att till slut ta sig i mål, säger Fleten som var ute i 2.44.56.

Moa Lundgren sexa i debuten

Norskan stakade uppför den sista biten och kunde leende glida över mållinjen i den gnistrande vintersolen, där inramningen med mycket snö och vacker natur var som hämtad ur en turistbroschyr.

Tvåa i loppet var Fletens norska rival Anikken Gjerde Alnes, som var 1.31 efter.

Världscupåkaren Moa Lundgren gjorde debut i Ski Classics och slutade sexa – fyra minuter efter Fleten.

– Jag fick verkligen räkna stavtag ett till 30 och sedan börja om och verkligen bestämma mig för att hitta en rygg och bita mig fast. Jag vann över mig själv, säger Lundgren om kraftprovet.

Ida Dahl stod över: ”Mår bättre nu”

Den svenska stjärnan Ida Dahl fick ett bakslag efter att ha stått över Marcialonga på grund av sjukdom för två veckor sedan och kom inte till start.

– Jag mår bättre nu så det är skönt. Jag kom på att det var för tidigt att köra på eftersom jag fick ett bakslag efter Marcialonga. Så jag får ta det lite lugnt tills vidare, sade Dahl till SVT Sport före loppet.

Norskt även på herrsidan

Det blev även en norsk vinst på herrsidan där Kasper Stadaas säkrade förstaplatsen efter ett starkt upplopp. Det blev en hel norsk pall då Andreas Nygaard kom tvåa och Johan Hoel kom trea. Oskar Kardin blev bäste svensk på sin fjärdeplats.

I morgon ska ett lopp över 13 km ingående i Ski Classics köras på samma plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet