Northug fixade hem segern i sprintstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Helland Larsen och Even Northug vann herrarnas sprintstafett i Dresden.

Even Northug körde sista sträckan och sprutade hem segern för det norska andralaget.

Det är andra gången Norge vinner en sprintstafett på herrsidan.

Det blev dubbelt norskt på pallen då det norska förstalaget med Sindre Björnestad Skar och Haavard Solaas Taugboel spurtade in som tvåa.

Even Northug låg längst fram i den sista sträckan och var först in på upploppet – och där var han starkast.

– Det var jäkligt kul, riktigt fett att komma in som underdogs och visa vem som är chefen, säger Thomas Helland till Viaplay.

De norska landslaget har en tuff konkurrens bland åkarna. En seger i sprintstafetten betyder därför mycket för de två segrarna.

– Det är tufft att kvalificera sig i Norge, man måste ta chanserna pch visa framfötterna och det gjorde vi i dag, säger Even Northug.

Trea blev det ryska laget där Alexander Bolshunov och Gleb Retivykh körde.

Sverige kunde inte följa

Det svenska förstalaget med Johan Häggström och Marcus Grate hade ingen chans på pallen när fältet började spricka näst sista sträckan och slutade på en tionde plats.

– Vi ville mer, man vill ju vara med uppe och kriga. Men det blev tufft när det börjar spricka och svårt att avancera då, säger Johan Häggström efter loppet, säger Johan Häggström till Viaplay efter loppet.

Sverige var bra med i början och på fjärde varvet avancerade Grate och placerade sig långt fram i klungan. Men de kunde inte hålla topplagens fart och kunde inte följa förstaklungan.

– Det fanns inte riktigt där i dag det lilla extra, säger Marcus Grate.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.