En av uppgifterna med att tillhöra ett landslag är att medverka vid presskonferenser, vilket kanske inte alltid är så lockande för Petter Northug. Foto: Bildbyrån.

Northug uppgiven redan nu: ”Det kan vara för sent”

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug är tillbaka i det norska landslaget den här säsongen efter att ha fått en plats i sprinttruppen. Men legendaren gav ett uppgivet intryck när han mötte norska mediarepresentanter i dag.

Långvariga sjukdomsproblem har gjort att tidsplaneringen spruckit och han är pessimistisk till att kunna ta en plats i distans (10 km stafett, 30 km och 50 km) vid VM i Seefeld 19 februari till 3 mars nästa år.

– Det är viktigt att köra bra före jul för att slå sig in i ett VM-lag och jag tror att det kan vara för sent, säger 32-årige Northug till NRK från lägret i Molde. Han hade en misslyckad fjolårssäsong och missade den stora höjdpunkten, OS i Pyeongchang.

Det bästa av karriären bakom sig

Så du tror inte att du kvalat in till VM vid nyår?

– Nej, det tror jag inte, säger Northug, som håller låg profil.

Han inser att tiden som Norges största guldhopp och slutman i stafettlaget är förbi.

– Jag tror att Johannes (Hösflot Kläbo) har tagit över den rollen, vilket vi alla vet. Det finns även en hel del reserver som åker fort och är redo att ta över och som det ser ut nu så får jag svårt att ta en plats i stafettlaget, säger Northug.

Kläbo avvaktar med besked om Tour de Ski

Fixstjärnan Kläbo, 21, som tog tre guld i OS, tvekar om han ska ställa upp i karriärens första Tour de Ski runt nyår.

– Vi får se hur kroppen fungerar efter den första världscuphelgen (Ruka, Finland 24-25 november). Målet för säsongen är ju VM men visst vore det roligt att kunna köra Tour de Ski, säger Kläbo.

Norge har nationell premiär i Beitostölen om sex veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.