Foto: Bildbyrån

Ny landslagschef klar – då hoppas Blomquist på ”Norge-effekt”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Byström lämnar skidskyttelandslaget och blir ny landslagschef för längdskidåkarna. Nu hoppas SVT Sports expert Anders Blomquist att Byströms tid i Norge ska gynna de svenska herråkarna.
– Norge är totalt dominerande på herrsidan. Där hoppas jag verkligen att han kan få med sig många bra tankar och idéer om hur vi ska jobba med svensk herrskidåkning.

Anders Byström, 42, har en gedigen skiderfarenhet bakom sig. Innan han tog över skidskyttelandslaget efter Wolfgang Pichler inför den gångna säsongen tillbringade han fem år i Norge, där han bland annat var huvudtränare för junior- och utvecklingslandslagen.

”Kommer in med erfarenhet från Norge”

Utifrån det du vet och känner till om honom, hur tror du att han är som ledare?

– Lite beroende på hur man definierar rollen och vad som blir den viktiga delen för honom att vara med och utveckla nu, men om vi tittar på det som har varit en jättestor brist under lång tid; utvecklingen speciellt på herrsidan, säger SVT-experten Anders Blomquist och fortsätter:

– Där är det ju väldigt bra att han kommer in med erfarenhet från Norge som är totalt dominerande på herrsidan. Där hoppas jag verkligen att han kan få med sig många bra tankar och idéer om hur vi ska jobba med svensk herrskidåkning.

Vad tror du blir viktigast för honom på det nya jobbet?

– Det viktigaste nu blir att få till dels den långsiktiga utvecklingenpå ett riktigt kraftfullt sätt. Men också att få ihop konstellationen med tränare på herr- och damsidan och får igång en diskussion om hur vallateamet ska se ut nästa år. Alla de punkterna är akuta.

Efter en turbulent säsong där flera nyckelpersoner lämnat det svenska landslaget, menar Blomquist att det är viktigt inför kommande säsong att en ny landslagschef nu är tillsatt.

”Varit kaos under en lång tid”

– Det är bra. Det har ju varit ett kaos under lång tid och man har varit väldigt osäker på många delar, bland annat om den här rollen ska finnas eller inte. Det har varit, och är fortfarande, väldigt stor oreda inom skidförbundet. Men det är bra att man nu åtminstone nu nära de aktiva får till en tydlig organisation.

Han kommer ju från skidskyttet, borde han försöka få med sig Stina Nilsson tillbaka nu?

– Jag tror inte att det är görligt. Stina har fattat sitt beslut och hon vill prova det, jag tror inte att det spelar någon roll vem som frågar.

ARKIV: Stina Nilsson om kaoset i landslaget (25 mars)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play