Regnet har ställt till det för arrangören. Foto: Vasaloppet

Nya problem för Vasaloppet: ”Regnet i helgen var extremt”

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppet närmar sig med stormsteg.
I helgen inspekterade arrangören hela sträckan efter att nya problem uppkommit.
– På vissa ställen är banan illa däran, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef, till SVT Sport.

Första helgen i mars går Vasaloppet av stapeln ännu en gång – trots att både snöbrist och och milt väder gäckat arrangören under hela vintern.

– Ja, det räknar vi med. Vi kan inte rå över vädret. Regnet som kom i helgen var extremt, men vi ska fixa det här. Däremot kommer vi inte kunna bjuda på det vackra vinterväglag som vi tidigare kunnat göra, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef, till SVT Sport.

Under helgen drog oväder in över Dalarna med både kraftiga vindar och spöregn. På söndagseftermiddagen inspekterade arrangören hela sträckningen.

150 frivilliga

– Jag skulle vilja sammanfatta det med att den konstsnö vi har på botten har stått sig väldigt bra. Det är några ställen ute på myrarna där det är mycket vatten och där har vi sågat rännor för att få bort vattnet.

Under måndagen kommer nu arrangören att lägga på både konstsnö och natursnö på de ställen där det är glest eller obefintligt med snö. Dessutom har cirka 150 personer frivilligt anmält sig för att ställa upp och skotta.

– På vissa ställen är banan illa däran, där det är väldigt isigt. Men vi har en vecka kvar tills Vasaloppet 30 och Tjejvasan (över 30 km) börjar, säger Tommy Höglund.

Höglund medger att det här är den svåraste vintern på länge för Vasaloppet.

– 2015 var senaste året det var så här problematiskt. Men då fanns det mycket snö, men det var istället väldigt milt. Vi har haft snöbrist vid några tillfällen, men då har det varit kallt och stabilt. Nu har vi varken kyla eller tjäle. Ska vi se något positivt så rinner i alla fall vattnet ner i marken.

SE MER: Färre spår och åkare – milt väder påverkar Vasaloppsveckan (11 februari 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.