Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges vallachef Petter Myhlback om testet: ”Den orättvisan förhandlas inte bort”

Nytt valla-grepp ska gynna mindre nationer i längdsporten

Uppdaterad
Publicerad

Lika valla och vallaredskap för samtliga nationer, det blir verklighet på världscupen i Tallinn.

Ett grepp från FIS för att minska glappet till de mindre nationerna, men man kommer inte åt det stora problemet, menar Sveriges vallachef.

– Det blir inte bättre av det här, säger Petter Myhlback till SVT Sport.

Under tisdagen körs längdvärldscupen i Estland, då testas för första gången lika förutsättningar för vallning. Det vill säga att samtliga nationer måste använda samma redskap och produkter.

Målet med projektet är att kapa kostnader och minska resursgapet mellan de stora och små nationerna, skriver NRK.

För svensk del kommer det här betyda en kraftigt reducerad vallastab, och vallalastbilen kommer att stanna hemma. Enbart fyra vallare kommer åka till Estland, en vanlig världscuphelg är det upp till tio vallare med.

Kommer valla gemensamt i en gympasal

De aktiva får även ha begränsat antal skidor med sig och vallarna måste använda en viss typ av produkter som arrangören förser landslagen med.

– Det kommer vara en fluorfri vallning, vi ska applicera de här produkterna på ett speciellt sätt och göra det tillsammans med de andra nationerna i en stor gymnastiksal, som jag har förstått det, säger Petter Myhlback till SVT Sport.

Då kommer ni se vad alla andra gör, ni brukar vara rätt hemlighetsfulla?

– Ja, men eftersom det är tvång på metoderna och produkterna, så finns det inga hemligheter egentligen.

Hur mycket lurigare kommer det bli för er?

– Jag tror inte det blir så mycket lurigare, det är ett enklare sätt att jobba, det blir glasklart vad vi ska göra, nu har vi en miljon olika metoder och alternativ vi vallar skidorna med, jag tror det kommer bli en ganska soft helg för oss vallare.

”Den orättvisan förhandlas inte bort”

Myhlback berättar att det är ett intressant grepp, men att man inte kommer åt grundproblemet med stora nationers valladominans.

– Den stora grundfördelen som stora nationer har är att man har grundmaterial som är väldigt bra och jämnt och det blir inte bättre av det här, den orättvisan förhandlas inte bort, vi har väldigt bra skidor med oss till Tallinn, men produkterna och metoderna där blir lika, säger han och fortsätter:

– Det enda jag är helt säker på är att framtiden kommer vara fluorfri, sedan om vi mognar för det nu eller om ett eller två år det vet jag inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.