SVT Sports expert Johanna Ojala är bedrövad över nyheten om att Therese Johaug fastnat i ett dopningstest. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ojala: ”Skidsporten kommer få lida”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Johanna Ojala är bedrövad över nyheten om att Therese Johaug fastnat i ett dopningstest. ”Nä vad är detta, tänkte jag när jag såg nyheten om Johaug”, säger Ojala.

– Det här var det sista Norge och skidsporten behövde just nu. Misstron, oavsett vad det är för substans, kommer öka eftersom det är den bästa norska kvinnliga skidåkaren och dopning som nu står i rubrikerna, säger SVT Sports expert Johanna Ojala om att Johaug åkt fast för dopning.

Oavsett vad utredningen kommer fram till och vilket straff Johaug får så tror Ojala att det kommer att bli svårt för henne att få tillbaka förtroendet hos den breda publiken.

– Det finns de som vill läsa på och förstå helheten kring vad som har hänt, men skadan är redan skedd, eftersom många inte kommer vilja läsa på och förstå ens om det finns förmildrande oständigheter.

– Nu får vi se vad som händer, var det en olyckshändelse? Eller finns det någon systematik bakom? Oavsett så kommer skidsporten få lida för det som nu har hänt, säger Ojala.

SVT sänder live med anledning av Johaug åkt fast för dopning.

Clostebol är en anabol steroid, som varit förbjunden länge. Den är känd redan från DDR-tiden. Effekten kan för idrottaren bli att man bygger muskler snabbt.

Dopningsfall med clostebol
Basebollspelaren i Philadelphia, Freddy Galves, åkte fast för substansen 2012.
Den italienske cyklisten Stefano Agostini stängdes av 15 månader 2013.
I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.
Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer