Foto: Bildbyrån

OS-medaljören gör comeback och byter land

Uppdaterad
Publicerad

Ilja Tjernousov vann brons på femmilen i OS i Sotji 2014. Därefter anklagades han för att angivit sina ryska landsmän för dopning.

Nu siktar 33-åringen mot en comeback och ett nytt OS – för Schweiz.

– Alla dokument är påskrivna och godkända. Målet är att tävla för Schweiz i OS 2022.

Alexander Legkov vann femmilen i OS 2014. Maxim Vylegzjanin slutade tvåa. Båda utreddes efteråt för dopning och fråntogs tillfälligt sina medaljer, vilket bidrog till att Ilja Tjernousov skulle tilldelas guldet. Men både Legkov och Vylegzjanin friades senare av CAS, idrottens skiljedomstol och Tjernousov hängdes ut som förrädare.

– Han angav sina kollegor. Han visade inte sitt stöd till någon av de avstängda idrottarna, har tränaren Jurij Borodavko tidigare sagt.

Efter säsongen 2015/16 lämnade Tjernousov det ryska landslaget, men enligt egen utsago, inte på grund av dopningshärvan, utan för att kunna vara närmare familjen i Schweiz, hans frus och barns hemland.

– Jag kunde ha stannat kvar i teamet, men jag skulle ha varit på väg i tre veckor varje månad. Och jag vill inte att mina döttrar ska växa upp utan mig.

Sedan dess har han satsat på långlopp men återvänder nu till de traditionella distanserna. Och vill nu köra ytterligare ett OS, vilket Aftonbladet var först att berätta om.

– Jag har motivationen. Men det blir inte lätt. Jag kommer att behöva träna mycket i sommar. Och sedan börjar jag försöka få det schweiziska passet. Målet skulle vara att kunna tävla om Schweiz vid OS i Peking 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.