Ingvild Östberg hade en jobbig säsong med tävlingsstopp och skador Foto: TT Nyhetsbyrån

Bakslag i Östbergs rehab: ”Man få ta steg för steg”

Uppdaterad
Publicerad

Ingvild Östberg missade säsongens sista tävling efter en stressfraktur i hälen. Tanken var att rehabiliteringen skulle vara klar första maj men nu drygt två veckor senare vet skidstjärnan fortfarande inte när hon kan vara fullständigt återställd.
– Man får ta saker steg för steg. Det känns som det går lite långsamt, men man får ha tålamod, säger Östberg till NRK.

Tremilen i Holmenkollen är ett lopp som skidvärlden varje år ser fram emot, så även Ingvild Flugstad Östberg. Men när tävlingen, som efter coronapandemin stängde ner skidsäsongen, blev säsongens sista skulle bli av fanns inte Östberg på startlinjen.

”Man får ha tålamod”

29-åringen mötte pressen på kryckor och var tvungen att berätta att hon ådragit sig en stressfaktur i hälen. Prognosen då var att gipset kunde tas av efter 5-6 veckor och att stjärnan kunde återgå i full träning första maj. Så här två veckor efter det utsatta datumet kan Östberg ännu inte kan genomföra normal löpträning.

– Det kommer ta längre tid innan det är helt bra. Jag kan inte springa i trappor eller gå ut och löpträna i tre timmar. Man får ta saker steg för steg. Det känns som det går lite långsamt, men man får ha tålamod, säger Östberg till NRK.

När hon kan vara tillbaka i full form vet hon ännu inte.

– Det är ingen som har något bra svar på det, ingen runt mig kan säga ett datum. Jag skulle önska att det var första juni, första juli eller första augusti men det är inte så enkelt, säger Östberg.

En tuff säsong i bagaget

Östbergs säsong definierades till stor del av det tävlingsstopp hon blev ålagd efter problem med träningsmängd och näringsintag. Skidstjärnan själv säger att hon lärde sig mycket av processen.

– Man måste hitta en balans med träningen, intag och energibalans. Jag hoppas jag kan hitta ett bra sätt att göra det. Jag vill åka skidor så det är något jag måste arbeta med, säger Östberg till NRK.

ARKIV: Östberg inför comebacken: ”Min hälsa har varit det viktigaste” (27 december 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.