Calle Halfvarsson åkte på en helt ny skada och bröt i Trollhättan. Foto: TT

Otursgubben Halfvarsson kände sig stark – men åkte på en handskada och bröt

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit några tunga säsonger för Calle Halfvarsson. Dagens rullskidtävling över 48 km i Trollhättan gav inget trendbrott. Efter att ha varit uppe i täten bröt Sågmyraåkaren. En helt ny skada dök upp från ingenstans.

– Jag fick helt plötsligt ont i handen, säger Halfvarsson till SVT Sport.

En stor klunga var samlad när Halfvarsson var offensiv och framme i täten inför den andra varvningen efter 32 kilometer runt fallen i Trollhättan och Alliansloppet.

– Jag skulle dra hårt på andra varvet och helt plötsligt fick jag ont i handen, det var helt nytt och jag fick svårt att staka. Jag hoppade över så att det inte skulle bli något långdraget. Om jag hade kört i mål hade jag kommit sist. Det kändes bra annars, kände mig stark, säger Halfvarsson.

– Det är nog att jag är ovan att köra med hårda stavar för jag har kört med dämpande stavar hela sommaren och så går man på det här, säger han till SVT Sport.

 Han glömde att sätta på sig chippet och fick inte några mellantider redovisade.

– Det var mycket som gick fel men just den saken med chippet har aldrig hänt tidigare och bättre att det hände nu än senare under säsongen, säger han till TV4.

Segraren Novak: ”Svårt att vara ödmjuk nu”

Max Novak visade precis som i Norge nyligen att han är urstark och vann loppet efter ett ryck den sista milen. Han kunde defilera i mål och ha klungan på behörigt avstånd. Han gled långsamt i mål på 1.51.50,4.

När han gjorde segergesten åkte Emil Persson in som tvåa och vann klungspurten, vilket gav en svensk dubbel. Efter det följde fem norska åkare.

– Det är svårt att vara ödmjuk nu, det är knappt att man tror att det är sant. Många hade snackat upp mig som favorit och jag kände mig inte helt bekväm med det. Jag väntade med att rycka och se vem som skulle följa med och det blev ju ingen och det var väl lika bra, säger Novak som är uppvuxen i Göteborg enligt TV4. 

Northug sliten sista varvet

Legendaren Petter Northug åkte i mål som 42:a nära fem minuter efter täten. Han såg väldigt sliten ut vid varvningen efter 32 km då han var med i den stora tätklungan.

– Efter två varv var jag slut. Jag siktar på att åka ett par långlopp på motionsnivå i vinter, säger 35-årige Northug om framtidsplanerna där Vasaloppet finns med i en grovskiss.

– Men då måste jag vara bättre förberedd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.