Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Jonna Sundling. Foto: Bildbyrån

Överlägset stafettguld till Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Stortfavoriten höll för trycket i stafetten.

Piteås förstalag, med Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Jonna Sundling, var överlägset och vann SM-guldet före Piteås andralag.

– Det är härligt att få vinna guld här hemma i Piteå. Det är läckert, säger Kalla till SVT Sport.

Segerrycket kom redan på den andra sträckan i stafetten 3x5 kilometer. Ebba Andersson i Piteås förstalag gick ut tillsammans med Sofia Henriksson i Piteås andralag men drog snabbt upp tempot och skakade av sig Henriksson.

Andersson drygade hela tiden ut sitt försprång och vid den sista växlingen lämnade hon över till Jonna Sundling hela 1 minut och 8 sekunder före Piteås andralag.

– Jag tänkte bara att jag skulle hitta flytet och därefter få med god kontroll så att Jonna fick ett bra utgångsläge, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Segermarginalen över två minuter

Sundling, som imponerat stort hela säsongen, forsatte att utökade försprånget. Med 2,5 kilometer kvar var ledningen en och en halv minut.

– De (Ebba och Charlotte) gjorde ett otroligt bra jobb. Det kändes inte som att jag behövde göra så mycket mer, skrattar Sundling.

– Jag ville behålla farten, det var tanken.

Segermarginalen till Piteås andralag, med Rmma Ribom, Sofia Henriksson och Lisa Vinsa, blev till slut 2 minuter och 13 sekunder.

– Det är härligt att få vinna guld här hemma i Piteå. Det är läckert, säger Kalla.

IFK Umeås lag 1 knep stafettbronset, nästan 2 och en halv minut efter Piteås förstalag.

Kalla, som gjorde karriärens näst sista lopp, öppnade stafetten för segerlaget. Tillsammans med Emma Ribom i Piteås andralag, drog hon snabbt ifrån och lämnade övriga fältet bakom sig.

”Stora skor att fylla”

Ribom växlade som etta – 0,9 före Kalla och 23,6 sekunder före Moa Hansson och Falun Borlänge. Ytterligare 24 sekunder bakom växlade IFK Mora som fjärde lag.

– Jag fick ju teama ihop med Emma och försöka skapa lucka bakåt. och det var fint att få skicka ut Ebba (Andersson) och Sofia (Henriksson) med de positionerna, säger Kalla.

Både Andersson och Sundling kommer sakna Kalla som i och med dagens lopp gjort sista stafetten.

– Hon kommer att saknas. Det känns sorligt nu när du säger det, säger Sundling till SVT:s reporter.

Andersson fyller i:

– Det blir stora skor att försöka fylla.

Kalla kör också måndagens tremil vilket blir karriärens sista lopp. Du ser tremilen i SVT1/Play från klockan 12.00.

På herrsidan vann Åsarna SM-guldet i stafett före Mora.

KLIPP: Piteås omtalade målning: ”Det här kanske inte blev helt rätt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.