Pål Golberg vann i Gällivare efter superavslutning

Uppdaterad
Publicerad

Norrmännen dominerade tiokilometersloppet i Gällivare.

Pål Golberg, 33, vann tävlingen efter en jätteavslutning.

– Jag visste att avslutningen skulle bli viktig, säger Golberg till SVT Sport.

Calle Halfvarsson blev bästa svensk med tiden 22.21,2. Men han var långt ifrån någon pallplats. Halfvarsson fick till sist nöja sig med att bli elva.

– Det är ingen jättemarginal tidsmässigt. Man är där och nosar. Det kan vara från en dag till en annan som man slåss om pallen, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Segraren Pål Golberg var 24,5 sekunder snabbare än svensken. Med en kilometer kvar ledde Golberg med knappt 1,5 sekunder – men segermarginalen skrevs till slut till 4,2 sekunder.

– Insatsen var väldigt bra. I dag lossnade det. Det är klart jag visste att det skulle bli jämnt, säger Golberg.

Myhlback blev historisk

17-årige Alvar Myhlback blev yngste svensken någonsin att göra debut i världscupen. Talangen blev 37:a i tävlingen.

– Det var kul. Nu är den gjord. Kroppen känns rätt bra. Det var bara gå ut och köra ett bra race och köra skiten ur mig. Det lyckades med tycker jag, säger han.

I övrigt var det total dominans från norrmännen under lördagens tävling. Norge hade sju av de tio snabbaste åkarna.

Dessutom var det jämnt i toppen, då det bara skiljde 15 sekunder mellan Pål Golberg på förstaplats och tian Martin Löwström Nyenget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.