Petter Northug efter lillebror Even Northugs första pallplats: ”Lagt ner så hårt arbete” Foto: TT Nyhetsbyrån

Petter Northug rörd efter brorsans pallplats: ”Betyder allt”

Uppdaterad
Publicerad

Even Northug imponerade i sprinten och tog karriärens första pallplats.

Vilket betydde mycket – inte minst för storebror Petter Northug.

– Det här är viktigare för mig än att jag vann VM-guld, säger han till NRK.

Even Northug var den enda norrmannen i finalfältet som tog sig dit som lucky loser. Men väl där visade han styrka och körde in som tvåa, 1,66 sekunder bakom segraren Johannes Hösflot Kläbo.

– Det fanns inget att göra åt Johannes i dag, men att jag lyckas ta en pallpats gör mig så sjukt glad. Det läggs ner ett så enormt arbete från mig och personer i min omgivning, då är det jävligt roligt att lyckas, säger Even Northug efter sprinten.

Petter Northug: ”Jag är rörd”

En av personerna i 27-åringens omgivning är storebror Petter Northug, 36, som gläds över lillebrorsans pallplats.

– Det är hans första pallplats, så jag vet att det betyder väldigt mycket. Han har lagt ner så hårt arbete för att ta sig hit, samtidigt vet han att klassiskt sprint ingår i VM. Jag är rörd, säger Petter Northug till NRK.

Vad pallplatsen betyder för Petter Northug?

– Det betyder allt. Det här är viktigare för mig än att jag vann VM-guld. Jag tycker det är så roligt att Even får till det och jag unnar honom all framgång. Jag ser fram emot att följa hans resa, säger han.

Pallplatsen i herrsprinten blev helnorsk, då Pål Golberg knep tredjeplatsen. Emma Ribom tog hem damernas sprintfinal, före tvåan Johanna Hagström och trean Tiril Udnes Weng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.