Här ger Poromaa sina bästa tips för att hålla sig frisk

Uppdaterad
Publicerad

Ett orosmoln i form av covid-19 ligger över Peking-OS som närmar sig med stormsteg.

Längdstjärnan William Poromaa, som den gångna helgen stod för en fin insats i Falun, vet hur han ska hålla sig frisk.

– När man går på toa försöker man vara noga med att tvätta händerna och inte greppa alla handtag med hel hand, tipsar han bland annat.

Med mindre än en månad kvar till OS i Peking visade William Poromaa lysande form i Falun. Han kammade först hem segern i 15 km klassiskt för att sedan vinna söndagens fristil på samma distans.

– Det känns väldigt bra och det känns som att jag ligger bra i fas. Det har ju varit lite upp och ner den här säsongen och det har inte börjat så bra men jag känner att jag har kommit in i det mer och mer. Jag känner att jag har fått god tid på mig att få till någonting bra och det känns skönt att det börjar lossna när det närmar sig OS, säger Poromaa till SVT Sport.

”Försöka vara på tårna”

Parallellt med tävlingarna och uppladdningen inför de olympiska spelen härjar coronaviruset. Idrottarna tampas med att hålla sig friska och Poromaa ger sina bästa tips för att hålla viruset borta.

– Handhygien är ju det viktigaste, tror jag. Nej, men man har väl vissa knep. När man går på toa försöker man vara noga med att tvätta händerna och inte greppa alla handtag med hel hand, utan försöka vara lite på tårna och hålla sig undan folk när man inte behöver vara uppe med andra.

Vätska är också viktigt, menar stjärnan.

– Det är väl bra att dricka mycket vatten och ha en bra balans i kroppen och ha energi.

”Måste vara extra försiktiga”

Poromaa menar att det känts som han ”varit isolerad” hela säsongen.

– Det är klart att vi måste vara extra försiktiga inför OS. Vi har ett precamp där vi är isolerade allihop. Jag är som alltid väldigt försiktig när det kommer till att vara runt folk och saker.

– Jag och Frida bor i Sollefteå nu och vi kommer att vara här innan vi kommer i väg (på lägret). Vi har handlat mat och det vi gör när vi går utanför dörren är egentligen bara att träna.

Är du orolig för att bli smittad?

Ja, litegrann, så klart. Man kan inte heller gå och tänka på det för mycket. Det får inte gå ut på idrotten. Som idrottare gör du allting för att inte bli sjuk, men ibland så blir man det och då är det inte så mycket att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.