• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Det var stor trängsel när portarna öppnades till domstolen i München i morse. Foto: TT

Rättegången inledd: Dopningsläkare riskerar tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 1,5 år efter att en skidåkare ertappats med en dopningsspruta i armen mitt under VM startar rättegången mot Mark Schmidt – den tyske läkaren bakom dopningsnätverket. Schmidt och fyra medåtalade riskerar fängelsestraff i upp till tio år.

– Det här är en affärsrörelse i dopning, säger statsåklagaren Michael Lehner.

Det var mitt under skid-VM Seefeld i februari 2019 som Operation Aderlass, polisens razzia mot dopningsnätverket, satte igång. Två timmar före starten av herrarnas 15-kilometerslopp grep österrikisk polis nio personer, fem av dem aktiva skidåkare, misstänkta för bloddopning. Tre åkare försattes på fri fot efter att ha erkänt, bland andra Max Hauke som ertappats med en spruta i armen.

23 idrottare inblandade

När nu rättegången startar i München mot den tyske läkaren Mark Schmidt finns 23 skidåkare och cyklister från åtta nationer bland de inblandade, men fler namn kan komma fram.

– Det är fler idrottare inblandade, nätverket har varit större, säger statsåklagaren Michael Lehner enligt AFP.

– Man får inte glömma att det här handlar om affärer med en hårdvaluta – pengar. Det handlar inte om aktiva som dopat sig själva, det här är en affärsrörelse i dopning.

Under utredningen har åklagaren Kai Graeber sagt att man funnit stora mängder bevis och ett 30-tal vittnen har kallats till rättegången som väntas hålla på till i slutet av december.

Kan ha hjälpt OS-aktiva

Inga stora idrottsstjärnor finns bland de nu misstänkta, men Schmidt är anklagad för att ha hjälpt idrottare som deltog i OS 2014 och 2018 att dopa sig. Och enligt åtalet, skriver AFP, anklagas han också för att ha dopat cyklister som tävlat i OS 2016 såväl som i Tour de France, Giro d'Italia och Spanien runt de senaste åren.

För sex år sedan åkte den österrikiske skidåkaren Johannes Dürr fast för dopning under OS i Sotji. Det blev startskottet för de utredningar som ledde fram till Operation Aderlass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer