Grip om Antidoping Norges rekommendation. Foto: Bildbyrån.

Rikard Grip om avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaugs stängs av i två månader i väntan på den slutgiltiga domen. Sveriges förbundskapten i längdskidor förutsätter att Antidoping Norge vet vad de gör. ”Jag förutsätter att de följer de regelverk som finns och fattar beslut utifrån de”.

Rikard Grip vill inte uttala sig om Therese Johaugs avstängning är rätt eller inte utan har fullt förtroende till Antidoping Norge.

– Som jag har sagt förut utgår jag ifrån att personerna som jobbar med det här är duktiga och har goda rutiner. Jag litar fullständigt på att de gör sitt jobb, säger han.

Påverkan i svensklägret

Rikard Grip berättar att de svenska åkarna försöker fokusera på den kommande världscuppremiären och lägga Therese Johaugs dopning åt sidan.

– Vi försöker som alltid fokusera på vår egen prestation. Vi märker så klart av vad som sker i Norge just nu men vi måste lägga bort det och fokusera på det vi gör. Vi tränar nu inför premiären i Ruka så allt fokus ligger på det.

Påverkan på skidsporten

– Det är svårt att säga hur det här påverkar sporten.  Det har helt klart varit en turbulent tid för sporten den senaste tiden, inte i en positiv anda.

Grip känner sig trygg i hur det svenska landslaget jobbar och tror inte de skulle kunna ske i Sverige, men tror samtidigt att allt är möjligt.

– Vi känner oss trygga i hur vi jobbar, samtidigt som man aldrig kan ge några garantier. I och med det som har hänt i Norge kan vi också se över våra rutiner.

Längdchefen: ”Bäst för alla parter”

Svenska landslagets längdchef Johan Sares tycker att Antidopning Norge gör rätt som stänger av Therese Johaug i väntan på den slutgiltiga domen.

– Det är bäst för alla parter, så att man slipper spekulationer, säger han till TT.

– Det skulle kännas konstigt om hon vore med på tävlingar och sådana saker fram till att domen kommer. Sedan är det kanske så att domen kommer innan tävlingssäsongen drar igång. Om man väljer att fira henne, eller ge henne en varning, så upphävs avstängningen.

Sares anser att hela härvan riskerar att skada längdsporten i stort.

– Det är inte alls bra, så är det. Det är något idrotten inte vill ha, och inom längdskidåkningen vill vi inte förknippas med den här typen av ärenden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer