Foto: Bildbyrån

Ryska och belarusiska åkare fortsatt portade från Ski Classics

Uppdaterad
Publicerad

Ryska och belarusiska åkare stoppas i flera långlopp, däribland Vasaloppet, även kommande säsong.

Det beslutades i helgen när långloppens samarbetsorganisation Worldloppet hade konferens.

– Vi var enade i frågan, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef, till SVT Sport.

Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari portades ryska och belarusiska åkare från årets Vasalopp och nu står det klart att beslutet gäller även för kommande säsong.

– Ja, vi har sagt att det här gäller tills vidare. Vi vet inte när det slutar att gälla och det som avgör är ju situationen mellan Ryssland och Ukraina, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund till SVT Sport.

Beslutet fattades av Worldloppet, långloppens samarbetsorganisation som är frikopplad från det internationella skidförbundet, under en konferens i Mora i helgen.

– Vi var enade i frågan, att samma regler ska fortsätta att gälla, säger Höglund.

Har ni fått några reaktioner?

– Nej. Vi fick inga negativa reaktioner när vi tog beslutet i vintras heller. De ryska åkarna som fick information från oss att de inte fick delta visade stor förståelse för vårt beslut.

Totalt berörs 19 lopp av beslutet, bland annat Vasaloppet, Marcialonga och Birkebeinerrennet.

Däremot har inte Ski Classics, långloppscupen, fattat beslut i frågan än. Det att ryska och belarusiska åkare i nuläget stoppas från de lopp som ingår i både Worldloppet och Ski Classics.

I en tidigare version stod det att beslutet även gällde Ski Classics, men det är fel och därför ändrat från och med 21/6 2022.

KLIPP: Linn Svahn öppnar för Ski Classics (18/5)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.