Alexander Legkov är det största namnet som pekas ut. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryska OS-guldmedaljörer pekas ut som dopade

Uppdaterad
Publicerad

Ryska OS-idrottare och läkare jobbade tillsammans för att undvika dopingstester under OS i Sotji 2014. Genom ett hål i laboratorieväggen ersattes prov med ny och ren urin. Tre som tagit OS-guld ska vara inblandade, en av dem skidstjärnan Alexander Legkov enligt New York Times.

– Folk hyllar OS-mästare, men vi har ersatt deras urin som galningar, säger doktor Grigory Rodchenkov som drev det labb som hade hand om tusentals prover under vinter-OS.

Enligt tidningen skapade läkaren en dopningscocktail som ryska idrottare påstås ha tagit. Omfattningen ska vara massiv och statsstödd. Det ska bland annat handla om 14 längdskidåkare, där Alexander Legkov som tog guld på femmilen och silver i stafetten i Sotji, namnges.

Dessutom påstås Alexander Zubkov, en veteranåkare i bob som tog två guld och Alexander Tretyakov, som tog guld i Skeleton, ha varit dopade. Totalt ska det handlar om 15 medaljörer och hela damlaget i hockey. Ryssland tog 13 guld i Sotji och blev bästa nation.

”Alla var rena”

– Det fungerade lika perfekt som en schweizisk klocka, säger Rodtjenkov till New York Times.

NYT har inte lyckats nå någon av de utpekade och ryska myndigheter avvisar alla anklagelser.

– Alla var rena och inget positivt resultat har hittats, säger en talesperson för ryska bobåkarförbundet.

Dessutom slog idrottsministern Vitaly Mutko tillbaka mot uppgifterna om dopning under Sotji-OS.

– Allt var kontrollerat av internationella experter – från att testerna gjordes till att de analyserades. Anklagelserna är nonsens och grundlösa, säger han till ryska nyhetsbyrån TASS.

”Verkligen beklämmande”

De svenska skidåkarnas förbundskapten Rikard Grip suckar uppgivet när han hör uppgifterna.

– Man blir besviken. Jag tänker på alla de som lägger ner själ och hjärta och all sin tid för att prestera och som sedan stöter på motståndare som använder sig av otillåtna medel, säger han till TT.

– Om uppgifterna stämmer är det tråkigaste av allt att verksamheten var så systematisk. Det är verkligen beklämmande.

”Allvarliga påståenden”

Den internationella olympiska kommittén reagerade också på de nya uppgifterna.

”Det är mycket allvarliga påståenden och vi uppmanar Wada att omedelbart inleda nya undersökningar, sade en talesman för IOK.

I uttalandet från IOK slogs också fast att dopningslaboratoriet i Sotji hade 15-20 internationella experter från tio olika Wada-laboratorier på plats och att ett oberoende team övervakade all antidopningsverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer