Thomas Alsgaard, till vänster, rasar mot Aleksej Petuchovs uttalande. Foto: Bildbyrån

Rasar efter ryska stödet ”Håll käften”

Uppdaterad
Publicerad

Aleksej Petuchov stöttar Rysslands invasion av Ukraina.

Det får Thomas Alsgaard att rasa.

– Då kan du åtminstone hålla käften, skrev Alsgaard på sin Instastory.

I går hölls en manifestation för Ukraina i samband med sprinttävlingarna i Drammen. Ryska åkare fanns inte med på plats då de inte tillåts att tävla.

Men Aleksej Petuchov, 38, som bland annat plockat ett VM-guld i lagsprint (2013), visade parallellt sitt stöd för Rysslands invasion av Ukraina.

”Vi har alla sett hur situationen runt Donetsk och Luhansk har eskalerat de senaste månaderna, hur världssamfundet har blundat för det, hur likgiltiga Europas statschefer har varit inför detta och vilken omänsklig inställning Ukrainas myndigheter har. Som ett resultat av det ingrepp Ryssland gjort för att beskydda ryssarna”, skriver Petuchov på Instagram.

”Om du inte har modet – håll käften”

Det får Thomas Alsgaard, norsk skidikon och expert på NRK, att reagera starkt.

”Om du inte har modet att säga emot dina ledare kan du åtminstone hålla käften, för fan”, skriver han i en story på Instagram enligt Nettavisen. Storyn finns inte kvar på Instagram.

Han utvecklar sina tankar i ett inlägg på samma plattform:

”Trött på att krångla med ryska skidåkare som menar att hela världen sysslar med 'fake news' samtidigt som de själva får information direkt från Putin. Så i kväll blir det ett vin från Ukraina och Krimhalvön”, skriver han.

KLIPP: Lista: Så har Ryssland straffats sportsligt efter invasionen (1 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.