Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Så ska Maja Dahlqvist vinna sprintcupen – för andra året i rad: ”Behöver en extra press på mig”

Uppdaterad
Publicerad

Två sprinttävlingar återstår – två poäng skiljer Maja Dahlqvist från schweiziskan Nadine Fähndrich i toppen av sprintcupen. Då vet den svenska längdstjärnan vad hon måste förbättra för att vinna: Placeringen i kvalet.

– Nu är ju inte jag en prologåkare, så jag kanske behöver en extra press på mig i prologerna för att ta i lite extra där, säger Dahlqvist till SVT Sport.

I fjol vann Maja Dahlqvist sprintcupen som tredje svenska genom tiderna – nu kan hon alltså vinna igen. Ingen annan svensk damåkare har tidigare lyckats vinna en totalcup två säsonger i rad.

”Två år i rad skulle vara mäktigt”

– För sprinters är det ganska stort att ta sprintbucklan, för mig är det det. Det är klart att två år i rad skulle vara mäktigt, konstaterar Dahlqvist.

– Efter VM blir det ofta att man tänker “hur ligger jag till i sprintcupen nu?”, då blir det som en liten extra morot här på slutet av säsongen. 

Maja Dahlqvist stod över distansloppet i Falun i fredags för att optimera sina chanser inför lördagens sprint. Och det gav resultat. Svenskan slutade femma i kvalet, vilket gav sex viktiga poäng. Därefter spurtade hon ned just toppkonkurrenten Fähndrich i finalen, knep trejdeplatsen och ytterligare 90 poäng.

– Som poängen är i år så kommer det vara tajt till sista helgen. Och i prologen får man ganska mycket poäng nu gentemot själva poängen man får efter avslutad tävling. Så, jag lär nog steppa upp i prologerna också om jag ska lyckas ta hem den här, säger Dahlqvist.

Det var 2021 som det nya poängsystemet, där topp tio i sprintkvalet får poäng, infördes. Ettan får 15 poäng, tvåan får tolv och trean tio, därefter delas poängen ut i en fallande skala ned till en poäng.

”Behöver en extra press på mig”

Redan i prologen så behöver du tänka på totala sprintcupen om du vill lyckas ta även de poängen?

– Ja, det hade ju absolut varit en fördel. Nu är ju inte jag en prologåkare, så jag kanske behöver en extra press på mig i prologerna för att ta i lite extra där, än att vara lite efter som jag brukar. Vi får se om det undermedvetna är med mig eller inte, jag ska försöka göra bra prologer i alla fall. 

Med två sprinttävlingar kvar på programmet, en fristilssprint i Tallinn ikväll och en klassisk i Lahtis på lördag, leder Nadine Fähndrich cupen – två poäng före Dahlqvist.

– Det kommer bli ett getingbo, Fähndrich blir svår att ta, men jag ska göra det jag kan.

Ställning sprintcupen, damer

1) Nadine Fähndrich, Schweiz, 771 poäng

2) Maja Dahlqvist, Sverige, 769

3) Johanna Hagström, Sverige, 686

4) Tiril Udnes Weng, Norge 664

5) Julia Kern, USA, 619

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.