Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se situationen där aktivister hoppar ut i spåren i Vasaloppet Foto: SVT

Skandalscener under Vasaloppet 2024 – aktivister sprang in i spåret

Uppdaterad
Publicerad

Kort före mål var det som skulle bli segraren i Vasaloppet – Torleif Syrstad – nära att stoppas av aktivister som tog sig in i spåret.

Men polis och säkerhetsvakter fick bort dem bara någon meter från norrmannen.

– Klart att vi tycker att det är beklagligt, säger Arrangemangschefen för Vasaloppet Magnus Locken

Se situationen i spelaren ovan.

Händelsen inträffade med mindre än en kilometer kvar till mål. Lyckligtvis kunde Syrstad parera situationen utan att tappa så mycket tid.

Vasaloppet

Syrstad körde sedan i mål nästan fyra minuter före landsmannen Johan Hoel och Alvar Myhlback.

För Expressen berättar miljöorganisationen Återställ våtmarker att de tar på sig aktionen.

– Planen var att på något sätt hoppa in på banan, ta upp våra banderoller och skapa en störning så att åkarna skulle få ta en omväg, säger Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ våtmarker.

Polisen var förvarnad

Arrangemangschefen för Vasaloppet, Magnus Locken, berättade efter loppet att polisen hade blivit förvarnade om att detta kunde hända.

– Klart att vi tycker att det är beklagligt. Vi vill titta på vad det är som händer och göra en utvärdering. Vi och polisen får prata ihop oss om hur vi kan jobba med den frågan, säger Magnus Locken.

Vad kan ni göra för att förhindra det här?

– Vi jobbar aktivt med polis och internt med säkerhetsfrågorna kring det och får titta på hur vi kan vara effektivare och snabbare i de här frågorna.

”Man blir ju riktigt förbannad”

Polisen i region Bergslagen meddelar att tre personer är misstänkta för brott mot ordningslagen efter händelsen. Polisen skriver också att personerna har blivit avvisade från platsen.

SVT diskuterade senare situationen i studion.

– Man blir ju riktigt förbannad. Tänk om de hade kommit in fem stycken och spurtat om det, och så hade tävlingen förstörts. Det vill vi inte se, säger SVT:s skidexpert Britta Johansson Norgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet