Britta Johansson Norgren vid Vasaloppet förra året. Foto: TT.

Tuggummitrött Johansson Norgren fick ge sig

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren var dragvillig i långloppet La Diagonela men orkade inte hänga med när spurten uppför drogs igång. Svenskan slutade trea efter Katerina Smutna och Kari Vikhagen Gjeitnes.

– Kroppen kändes som tuggummi. Jag inriktade mig på att nå en plats på pallen och var glad att jag lyckades med det. Katerina var väldigt stark i dag och jag är nöjd med min tredjeplats, säger Johansson Norgren till Kanal 9.

Norgren kämpade hårt de sista kilometerna och var dragvillig när hon fick chansen men orkade inte när tåget gick en knapp kilometer före målgången och var 15 sekunder efter i det tuffa loppet som tog nästan 3,5 timmar att köra. Hon leder dock världscupen överlägset.

Med 3,5 km kvar ryckte Smutna förbi den ledande Norgren som såg sliten ut. Tjeckiskan fick ett 30-tal meter men Norgren kämpade sig tillbaka till Smutna. Med i släptåg var norskan Kari Vikhagen Gjeitnes. Det var dessa tre det handlade om. 

Förra helgen tangerade Norgren Seraina Boners rekord på 15 segrar i Ski Classics.

Anna Jönsson Haag, som lade av som världscupåkare förra året, deltog i loppet och var med i tätklungan ett par mil men fick sedan släppa tätgruppen. Hon åkte in som sjua – nio minuter efter tättrion.

Oskar Kardin på pallen i herrklassen

I herrklassen var det en klungspurt mellan fem åkare tufft uppför bland husen i de trånga gränderna. Andreas Nygaard vann den norska duellen före Tord Asle Gjerdalen och svensken Oskar Kardin knep en pallplats.  

Loppet över 65 km i gnistrande vackra, soliga vinterförhållanden med massor av snö hade start och målgång i Zouz, Schweiz, och passerade bland annat den alpina orten St Moritz under resans gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer