Britta Johansson Norgren tog hem långloppscupen

Britta Johansson Norgren fick ett perfekt avslut på karriären.

39-åringen vann säsongens sista lopp och tog hem långloppscupen.

– Perfekt avslutning, säger Johansson Norgren till SVT Sport.

Britta Johansson Norgren ledde med 97 poäng inför säsongens sista lopp i Ski Classics, och förvaltade utgångsläget på allra bästa sätt.

Svenskan låg länge och drog i en tätklunga på fem åkare, men med tre mil kvar av det sju mil långa loppet mellan Ylläs och Levi i Finland höjde hon tempot rejält.

Tempohöjningen gav önskad effekt och tätklungan gick från fem till tre åkare.

Med 1,2 mil kvar hade klungan krympt ytterligare. Segern stod mellan Astrid Öyre Slind och Johansson Norgren som båda gjorde försök att skaka av sig sin konkurrent – men utan att lyckas.

”Jag får inte förlora den här spurten”

In på upploppet var Johansson Norgren först och fick också några meter på Öyre Slind. Den 39-åriga svenskan avslutade starkt och vann 2,5 sekunder före norskan.

– De sista kilometerna tänkte jag bara ”jag får inte förlora den här spurten”, säger Johansson Norgren.

– Det var ett av de svåraste loppen jag åkt. Det var sjukt jobbigt mentalt. Men jag hade en jättebra dag och jättebra skidor. En perfekt avslutning.

Segern betyder att Johansson Norgren, som i och med dagens lopp avslutar karriären, vinner långloppscupen.

– Det är en sak att ha det som mål men en annan att faktiskt uppnå det, säger Johansson Norgren.

Även Lina Korsgren gjorde karriärens sista lopp. Den trefaldiga Vasaloppsvinnaren slutade sexa.

KLIPP: Hör Britta Johansson Norgren efter karriärens sista lopp

Persson vann svenskduellen

På herrsidan vann Andreas Nygaard, som var i överlägsen ledning inför loppet, den totala cupen efter att ha blivit trea.

Kampen om andraplatsen i cupen stod mellan svenskduon Max Novak och Emil Persson. Novak och Persson följdes åt nästan hela loppet och låg tillsammans i tätklungan i drygt sex mil.

Avgörandet kom med 1,2 mil kvar när Persson och Johan Hoel höjde tempot. Novak tvingades släppa och med 8,7 kilometer kvar av loppet var han hela 19 sekunder efter Persson och kampen om andraplatsen avgjord.

På upploppet var Persson starkare än Hoel och vann 0,9 före norrmannen.

– Så jäkla gött att få avsluta så här. Jag kände att jag hade bra kropp och bra skidor och ville kontrollera loppet och sedan invänta spurten, säger Persson.

För Novak blev det till slut en sjätteplats – 1.28,7 efter Persson – vilket räckte för att bli trea i den totala cupen.