Längdchefen Lars Öberg svarar åkarna om kraven på höjda prispengar Foto: Ulf Palm/TT

Skidförbundet höjer prispengarna

Uppdaterad
Publicerad

Prispengarna i fjolårets Sverigepremiär i längdskidor kritiserades av flera åkare.

Något som fått det nationella åkarrådet att agera.

– Vi ville ha förändring, säger Simon Stenberg, åkarrepresentant till SVT Sport.

Under längdpremiären i Bruksvallarna förra året höjdes kritiska röster.

Summorna på prischeckarna ifrågasattes, där vinnaren fick 1 500 kronor.

– Summan man fick i dag kommer man inte långt med när man ska betala hyran, sade segraren i 10-kilometersloppet Eric Rosjö till SVT Sport.

Simon Andersson kom sexa i ett annat lopp och säger idag:

– Jag fick en låda med en fisk och två korvar, det var gott, men det är svårt att betala hyran med det. 

De låga prispengarna fick åkarrådet att agera.

– Vi ville ha förändring så vi hörde av oss till förbundet, säger Simon Stenberg, åkarrepresentant till SVT Sport.

I årets premiär i Gällivare är prispengarna högre, där segraren får 8 000 kronor.

– Det är inga stora prispengar, vi har högre än Bruksvallarna, men det är väldigt låga prispengar ändå, tycker jag själv, säger tävlingsledare Leif Johansson till SVT Sport. 

Kritiken mot förbundet: “För dåligt jobb”

Simon Andersson tillhör nationella eliten. Förra säsongen kombinerade han världscup med nationella tävlingar. Han körde in runt 25 000 kronor, efter skatt, på sin skidåkning förra säsongen.

Karl-Johan Westberg tillhör också den nationella eliten och tycker att något måste göras.

 – Jag har suttit i lokaler med skidförbundet och det känns som att vissa är helt oförstående till att man tjänar så lite pengar, säger han och fortsätter:

– Det är någon som gör ett för dåligt jobb, för vi aktiva ska ha det bättre ekonomiskt. 

Höjer prispengarna – förtegen kring summorna

Inför förra säsongen ökade förbundet prispengarna med 50%. Inför årets säsong säger de sig ha de ökat lite tills men vill inte säga med hur mycket.

Lars Öberg, längdchef på Svenska Skidförbundet:

– Det är naturligtvis olyckligt och jag kan inte ta ifrån dem och andra aktiva deras känsla att det görs för lite och att det finns en oförståelse, men jag måste ändå säga emot, det finns en förståelse, sedan är vi begränsade med vilka ekonomiska medel vi kan använda, säger han till SVT Sport.  

Så fördelas prispengarna

Förra säsongen hade förbundet en total prispott på 800 000 kronor, fördelat på totalt 21 cuptävlingar och SM-tävlingar (i Skövde och Kalix), till både dam-och herrklasserna. I år har de höjt den summan, men vill inte berätta med hur mycket.

Premiären i Bruksvallarna och Gällivare är ett eget arrangemang där skidförbundet inte sätter prissummorna. Förbundet ansvarar bara för prispengarna på SM och cuptävlingarna, som nämndes ovan.

det här är åkarrådet

Åkarrådet är en grupp av elitåkare på nationell nivå, där två åkarrepresentanter i Ingrid Hallquist, Åsarna IK och Simon Stenberg, IFK Umeå, fungerar som en mellanhand mellan åkarna och Svenska Skidförbundet. De för dialog och utbyter synpunkter. Upplägget med två åkarrepresentanter har funnits sedan säsongen 2021/2022.

I landslaget finns två andra åkarrepresentanter som inte har något att göra med ovanstående råd, den här säsongen är det Moa Ilar och Marcus Grate som är representanter.

Rättelse

I en tidigare artikel uppgav SVT Sport att prispengarna inte skulle höjas, det var en gammal version som vi nu har rättat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.