Får Frida Karlsson köra Tour de Ski i år? Foto: Bildbyrån.

Fis-toppen: ”Inte aktuellt att ändra Tour de Ski”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, Norge och Finland vill se ändringar i Tour de Ski-upplägget.

Fis tävlingschef Pierre Mignerey säger att det är orealistiskt att minska antalet arrangörsorter.

– I grund och botten är det inte aktuellt att ändra programmet nu. Det skulle ge för stora konsekvenser för arrangörerna, både nationellt och lokalt. Det är inte realistiskt att ändra programmet, säger Mignerey till norska NTB enligt NRK.

Mignerey är tävlingschef för längdskidor i det internationella skidförbundet, Fis.

De tre nordiska länderna har uttryckt önskemål om att köra touren i ett land för att dra ner på resandet. Sker det inga ändringar kan de nobba touren.

– Helst en (arrangör). Kanske måste det betyda färre tävlingar, sade Norges landslagschef Espen Bjervig till NTB tidigare i veckan.

”Utopi”

Svenske landslagschefen Anders Byström har varit tydlig med att det blir svårt att få igenom önskemålen.

– Att touren skulle hamna på bara en plats tror jag är en utopi, det kommer inte hända, sade han i Vinterstudion i går.

Tour de Ski ska enligt planen inledas i schweiziska Val Müstair på nyårsdagen. Fortsättningen sker sedan i Italien, först i Toblach och sedan Val di Fiemme där touren är tänkt att avslutas med klättringen uppför Alpe Cermis den 10 januari.

De nordiska länderna har valt att nobba världscupen resten av året.

”Skilda saker”

Parallellt med oroligheterna inom längdskidsporten körs skidskyttarnas världscup som planerat, men enligt Anders Byström, med bakgrund inom skidskyttet, går det inte att jämföra de två världscuperna med varandra eftersom det internationella skidskytteförbundet (IBU) äger alla världscuptävlingar, till skillnad från Fis där varje arrangör eller nationella förbund äger sin egen tävling.

– Det är helt skilda saker, sade Byström i Vinterstudion.

KLIPP: Läkaren: Därför hoppade Sverige av

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.