Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Östberg, Johaug och Andersson på pallen i Toblach. Foto: Bildbyrån

Storlopp av Ebba Andersson – på pallen efter tiondelsstrid

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson spände bågen och ledde 10 km-loppet i fristil i Tour de Skis tredje etapp efter 3 km. Svenskan gjorde ett storlopp och knep pallen med 0,3 före Heidi Weng som startade före henne.

– Jag är väldigt trött, ett tufft race men jag är jättenöjd att det räckte till en pallplacering. Jag öppnade nog lite för hårt och fick kämpa under andra varvet. Jag fick höra att jag låg fyra efter Heidi och jag tänkte att jag fick ge allt för pallen. Jag förstod när speakern jublade att det hade gått vägen, säger Andersson till SVT Sport.

Dominanten Therese Johaug vann loppet efter en ursinnig tiondelsstrid i Toblach med Ingvild Flugstad Östberg. Helt utpumpad kunde Johaug skära mållinjen 0,7 sekunder före Östberg, som fått fin draghjälp av Andersson. Andersson, Weng, liksom Östberg, tog alla in på Johaug de sista kilometerna.

– Jag är så glad över att vinna efter ett så tajt lopp. Det var tufft och jag fick kämpa. Jag fick rapporter om Ingvild och Ebba och lyckades kämpa mig i mål som vinnare. Jag fick en sista mellantid med 500 meter före mål, säger en leende Johaug.

Östberg om Anderssons rygg: ”Maximal tur”

Det var tre andra åkare som nafsade efter Johaug.

– Jag drog ju åt Östberg och hon var så nära Johaug. Det gör att jag har förhoppningen om att vara det en dag också, säger Andersson om avståndet till skiddrottningen. Andersson har fått extra energi av att ha familjen på plats i Italien.

Östberg var glad åt draghjälpen från Andersson.

– Jag hade maximal tur som fick tag i henne på det andra varvet och inget som jag hade räknat med vid starten. När jag kände att hon kom bakifrån tänkte jag att jag skulle hänga på och hon åkte fruktansvärt fort. Jag fick ge allt för att kunna hänga på och det var givetvis viktigt, säger Östberg.

När Östberg gled ut för att gå i mål skejtade Andersson ut på sitt andra varv.

– Det var ju psykiskt krävande för Ebba som visste att hon var tvungen att åka lika fort som mig på andra varvet för att slå mig, fortsätter Östberg. 

Fyra första inom tio sekunder

Det var ett helt annorlunda lopp än tidigare i vinter där Johaug pressades ända till sista metern. De fyra första åkarna var samlade inom 10,5 sekunder, vilket öppnar för en spännande jaktstart över samma distans – då i klassiskt. Johaug leder med drygt 20 sekunder sammanlagt.

Andersson öppnade urstarkt och var bara 1,1 sekunder efter Johaug vid första mellantiden efter 1,7 km och hade då Ingvild Flugstad Östberg, som åkte sitt andra varv, klistrad i ryggen. Vid 3 km var Andersson 1,5 sekunder före Johaug.

Charlotte Kalla avslutade starkt och var elva, 53 sekunder efter. Jonna Sundling var 13:e, Moa Lundgren 23:a och Elina Rönnlund 26:a.

– Det är väl ett ganska stabilt lopp även om jag inte kände mig jättepigg, säger Kalla.

Se Johaugs målgång här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Johaug rejält pressad för första gången i vinter” Foto: Bildbyrån

Fakta: Totalställningen i Tour de Ski

Visa

Efter tre av sju etapper:

1) Therese Johaug, Norge, totaltid: 55.14.
2) Natalja Neprjajeva, Ryssland, +21 sekunder.
3) Heidi Weng, Norge, +22.
4) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, +23.
5) Ebba Andersson, Sverige, +34.

Övriga svenskor:
11)
Moa Lundgren, +1.40.
15) Charlotte Kalla, 1.52.
20) Jonna Sundling, +2.12.
28) Elina Rönnlund, +3.16.
53) Maja Dahlqvist, +6.19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer