Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Märta Rosenbergs guldåk i ungdoms-OS: ”Ett framtidsnamn” Foto: TT

Skidtalangen vann guld i ungdoms-OS – trots tokvurpa

Uppdaterad
Publicerad

Det blev tredje gången gillt för skidåkaren Märta Rosenberg i ungdoms-OS.
Efter ett silver och ett brons i tävlingarna i Lausanne tog 17-åringen från Duved guld i 5 km klassisk stil trots en vurpa.
– Jag var väldigt chockad efteråt. Det var obeskrivligt alltså, säger hon till SVT Sport.

Rosenberg ledde från start till mål – trots ett fall i toppen av backen inför varvningen till andra varvet. Hon var 12,7 sekunder före schweiziskan Siri Wigger och 20,6 före amerikanskan Kendall Kramer. Tove Ericsson slutade åtta.

”Jag gjorde en tokvurpa, men det gick bra. Jag var fort uppe. Det var nästan bra att jag ramlade, jag tände till ordentligt till sista varvet”, säger Märta Rosenberg till Sveriges olympiska kommitté.

Till SVT Sport utvecklar 17-åringen sina känslor efter guldet.

– Det är stort och väldigt roligt faktiskt. Min ledning höll och det var helt galet, jag var väldigt chockad efter. Det var obeskrivligt alltså, jag var riktigt glad. Vi hade medaljceremoni i kväll där man fick medaljerna. Vi fick gå upp på rad och ställa oss på prispallen, sjunga nationalsången och grejer. Det var mäktigt faktiskt, säger hon.

Nu är mästerskapet över. Med sig hem till Sverige reser Rosenberg med ett guld, silver och ett brons.

– Jag hade inte alls så höga mål innan. Jag visste inte hur jag stod mot de andra. Efter första tävlingen förstod jag att man var där uppe i toppen och då höjdes förväntningarna litegrann. Inför mästerskapet var det bara Tove jag visste var duktig. Det är jättespännande när det är så.

En av alla som gratulerat henne efter guldet är kusinen Olof ”Olle” Jonsson, som slagit igenom den här säsongen och fått köra flera VC-tävlingar.

– Jag fick ett grattis och så efteråt, att det inte var illa pinkat från en Duved:are som han skrev. Haha! Det har blivit väldigt många gratulationer i dag, men det är bara roligt.

Märta Rosenberg inledde ungdoms-OS med silver (18 januari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Märta Rosenberg och Tove Ericsson på pallen i ungdoms-OS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer