SM-guld till Jonna Sundling efter tuff duell

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling vann SM-guldet i sprint i Piteå.

Efter en rafflande avslutning tog Sundling hem finalen – 0,6 före tvåan Johanna Hagström.

– Jag fick en tuff fajt i finalen, det var utmanande. Men det är skönt att vara först över mållinjen, säger Sundling till SVT Sport.

Efter en makalös säsong fortsätter Jonna Sundling att briljera. I sprinten på SM i Piteå var hon snabbast i kvalet och vann både kvartsfinal och semifinal enkelt.

– Hon styr och ställer och gör lite som hon vill just nu, säger SVT Sports expert Anders Blomquist under finalpasset.

Inte heller i finalen kunde någon rubba 27-åringen – även om segern satt långt inne.

Sundling tog täten direkt och satte upp ett rejält tempo. Redan i den andra stigningen tryckte hon på extra och fick en lucka till Johanna Hagström som jagade närmast bakom.

”Fick inte mycket gratis”

Hagström kom dock tillbaka, gled ikapp och följde sedan Sundling hela vägen in på upploppet. Där blev det en rafflande fajt mellan de båda åkarna men Sundling var starkast och lyckades hålla Hagström bakom sig.

– Jag fick en tuff fajt i finalen, det var utmanande. Det var inte det lättaste föret och dessutom vind på det. Man fick inte mycket gratis, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

– Men det är skönt att vara först över mållinjen.

Sundling vann 0,6 före Hagström.

– Det känns riktigt kul att kroppen har lite fart i sig. Jag hade en jobbig vecka förra veckan så det känns skönt att kunna prestera här i dag, säger Sundling.

Emma Ribom, som var två sekunder bakom Sundling, knep bronset.

Karlsson kom inte till start

Elina Rönnlund, som inte tävlat på två år på grund av en ryggskada, tog sig till final. Där blev det en sjätteplats för 25-åringen.

– Det är imponerande av Elina Rönnlund. Hon var en duktig sprintåkare innan hon fick sin skada, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Frida Karlsson, som var tolva i kvalet, kom inte till start i finalen på grund av sjukdom.

”Hon är inte frisk, hon har åkt hem”, skrev hennes mamma Mia Karlsson i ett sms till SVT Sport tidigare i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.